Administrationslettelser, obligatoriske vacciner og lov og orden

Mere strømlinet administration i erhvervslivet, vaccineprogram for samtlige hunde og lov og orden. Det er nogle af de tiltag, som Naalakkersuisut vil have Inatsisartuts tilslutning til under efterårssamlingen
Foto: Nils Baum, Bureau for Inatsisartut Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Ivik Kristiansen
30. august 2016 13:09

Når formanden af Inatsisartut ringer efterårssamling i gang den 16. september, tager parlamentet hul på en samling, der er planlagt til at tage godt to måneder.

Der skal landspolitikerne tage stilling til 82 punkter. Af disse står Naalakkersuisut for 28.

Og  Naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel, Vittus Qujaukitsoq, kommer med en pakke, der skal lette administrationen for erhvervslivet herhjemme. Forslagene vil også gøre det nemmere at tiltrække investeringer udefra, mener Qujaukitsoq.

Læs også Inatsisartuts efterårssamling nærmer sig

Og forslagene går ud på at lave en række justeringer, der skal modernisere det grønlandske erhvervsliv. Blandt andet foreslår han ændringer på bogføringsloven og årsregnskabsloven, mens han gerne ser, at de grønlandske virksomheder fremover skal registreres i den Centrale Virksomhedsregister.

Lovpligtig vaccination

Derudover ønsker naalakkersuisoq for fiskeri, jagt og landbrug, Nikolaj Jeremiassen, at det skal være lovpligtigt at få slædehundene, fårehundene og kælehundene vaccineret mod hundesyge, så det undgås, at der kommer store hundesygeudbrud, som den, der hærgede i Nordgrønland i starten af året.

Læs også Forslag på vej om obligatorisk vaccine

Hvis forslaget går igennem, bliver det Selvstyret, der skal betale næste års vaccinationen af slæde- og fårehundene. En udgift på 4,5 millioner kroner. Til gengæld skal ejerne af kælehunde selv til lommerne.

Tilhold, opholdsforbud og bortvisning

Naalakkersuisoq for justitsvæsen, Martha Lund Olsen, vil gerne sætte voldofres rettigheder i fokus, og hun foreslår en lov, der giver politiet mulighed for at forbyde en person i at kontakte en anden og at opholde sig et bestemt sted. Og så skal en voldelig person kunne smides ud af et fælles hjem.

I samme forslag ønsker hun, at anstaltsansatte får mulighed for at anvende peberspray og skjolde, hvis en situation kommer ud af kontrol.