Aasiaats sidste borgmester hædret i Kommune Qeqertalik

Enok Sandgreen, der var Aasiaats sidste borgmester, er blevet hædret med Kommune Qeqertaliks Nersornaat.
Enok Sandgreen (S) og borgmester Ane Hansen (IA). Foto © : Kommune Qeqertalik
Skrevet af Kathrine Kruse
07. december 2019 16:42

Det skete under kommunalbestyrelsens sidste møde for i år. Her overrakte borgmester Ane Hansen (IA) kommunens nye medalje til Enok Sandgreen (S).

Det skriver Kommune Qeqertalik på sin hjemmeside.

Enok Sandgreen er den borgmester, der slukkede og lukkede Aasiaat Kommune, da Aasiaat Kommune blev sammenlagt med tidligere syv kommuner i den daværende Qaasuitsup Kommunia.

Ifølge kommunen tildeles Enok Sandgreen medaljen for sit 30 års virke som folkevalgt.

LÆS OGSÅ Kommune har fået sin egen fortjenstmedalje

Enok Sandgreen blev første gang valgt ind i kommunalbestyrelsen og bygderådet for partiet Inuit Ataqatigiit i 1989. Her sad han i 16 år som formand for bygderådet og som medlem af kommunalbestyrelsen i Aasiaat Kommune.

Foto © : Kommune Qeqertalik

- Enok Sandgreens første større opgave fandt sted i starten af 1990-erne, hvor bygderådet, der var uden ansvarsområder, skulle nedlægges og erstattes af de kommende nye bygdebestyrelser, der netop var vedtaget til en konference i Ilulissat med bygdebeboere og Naalakkersuisut, skriver Kommune Qeqertalik.

Enok Sandgreen brød med Inuit Ataqatigiit i 2005 umiddelbart efter kommunalvalget, og sikrede sig dermed borgmesterposten i Aasiaat Kommune i samarbejde med Atassut og Siumut.

- Her deltog han i den krævende og store opgave. Dengang var Aasiaat en af byerne, der havde det højeste antal arbejdsløse i Grønland. Dengang fik de kommunalt ansatte deres løn for sent, da kommunens økonomi var meget anstrengt, skriver kommunen.

Ifølge Kommune Qeqertalik har Enok Sandgreen arbejdet hårdt for at skabe arbejdspladser i Aasiaat, hvor man med en masse bestræbelser fik genåbnet fabrikken, og der etableres en Pilersuisoq butik i byen.

- Disse arbejdspladser, som ellers skulle flyttes andre steder hen, forblev i Aasiaat under Enok Sandgreens virke som borgmester i Aasiaat, lyder det fra Kommune Qeqertalik.

Enok Sandgreen har også været formand for den daværende sammenslutning for kommunerne Kanukoka.