Aarhus lokker med bedre eksportmuligheder

Det vil gavne den grønlandske eksport, hvis RAL i fremtiden vælger at sejle til og fra Aarhus. Det fortæller direktøren for den midtjyske havn, som i øjeblikket er på charmeoffensiv i Grønland.
Jakob Flyvbjerg Christensen.
Jakob Flyvbjerg Christensen, direktør Aarhus Havn Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
24. november 2016 06:01
Versionist Jaaku Lyberth

Det gør det nemmere for Grønland at handle med verden, hvis Royal Arctic Line i fremtiden benytter sig af Aarhus Havn i stedet for Aalborg, som ellers har været basishavn for skibstrafikken til Grønland siden 1971.

Sådan lyder det fra direktør for Aarhus Havn, Jakob Flyvbjerg Christensen, som er taget på charmeoffensiv her i landet.

Med 445.000 containere, som sidste år blev sejlet til og fra Aarhus, er det dermed Danmarks største havn. Til sammenligning håndterede Aalborg havn sidste år 59.000 containere.

Hurtigere fra kutter til Kina

Fra Aarhus Havn har store internationale containerrederier som Mærsk, MSC og CMA hver uge 40 direkte forbindelser til 21 forskellige byer rundt omkring i verden.

- Men mest af alt til nogle af de rigtigt vigtige eksportmarkeder man har for de grønlandske fisk og rejer, det er eksempelvis store byer i Kina, siger Jakob Flyvnjerg Christensen til KNR.

I dag tager det mindst 54 dage at få eksempelvis fisk og rejer fra Nuuk til den kinesiske storby Shanghai.

Hvis Royal Arctic Line i stedet for sejler til Aarhus, kan man ifølge den midtjyske havn skære omkring 10 dage af transporttiden. Det kan lade sig gøre, da man dermed slipper for at køre containerne i lastbil fra Aalborg til Aarhus.

- Ved at lægge ruteplanen om og anlægge direkte til Aarhus Havn, er man også kommet direkte til den havn, hvor man så kan komme videre ud i verden. På den måde skærer man et fordyrende transportled væk i min optik.

Samarbejde med islandsk rederi

Tilbage i maj indgik Royal Arctic Line en samarbejdsaftale med det islandske shippingselskab Eimskip, som i forvejen benytter sig af Aarhus Havn. Efterfølgende har RAL også givet udtryk for, at Aarhus Havn i fremtiden vil være en bedre løsning end Aalborg, som siden 1971 har fungeret som basishavn for skibstrafikken til Grønland.

-Vi er klar, og det er uanset, om det skulle ændre sig i 2019 eller 2022, eller om man allerede i morgen har et ønske om at komme til Aarhus Havn, siger direktør i Aarhus Havn, Jakob Flyvbjerg Christensen.

Det er dog usikkert, hvornår Royal Arctic Line eventuelt kan begynde sejladsen til Aarhus, da Aalborg Havn holder fast i, at de har en bindende aftale med RAL til 2022.