Aaja raser over danske partier

Aaja Chemnitz Larsen mener de røde partier svigter Grønland, og ser det som manglende respekt for Grønland, at hun ikke er blevet formand for Grønlandsudvalget.
Foto © : Inuit Ataqatigiit
10. juli 2015 09:12

Det er historisk ærgerligt, formynderisk og viser hvor lidt man respekterer Grønland og grønlænderne. Så klar er IA's Aaja Chemnitz Larsen efter Marcus Knuth, Venstre, er blevet formand for Grønlandsudvalget.

Det er første gang i 20 år, at det ikke er en grønlænder som sidder på posten, og det gør IAs medlem af Folketinget vred.

- Jeg synes det er rigtigt ærgerligt, at man har fået et dansk folketingsmedlem, som ikke har noget forudgående kendskab til Grønland og grønlandske forhold, siger folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen.

 

Prisen var for høj

IA fik flest stemmer ved valget til Folketinget i Grønland, og derfor havde hun regnet med selv at sætte sig på posten. Men Regeringen har altså besluttet, at formandsposten går til en fra blåblok i stedet for et af de to grønlandsk medlemmer, som begge er en del af det røde valgforbund.

Læs også Aleqa snupper post foran næsen på Aaja

Læs også IA anklager "respektløse" DF

IA havde forhandlet med Venstre om formandsposten. Regeringspartiet krævede dog, at IA ville stemme blankt i danske indenrigspolitiske anliggender. Den pris ville IA ikke betale.

- Nej for det er jo reelt at sælge sit mandat. Vi er jo mandater på lige linje med alle andre folketingsmedlemmer, siger hun til KNR.

 

Mandater på lige fod

Aaja Chemnitz Larsen gør det klart, at taktikken er at stå frit, og at det kan have nogle konsekvenser. Hun mener bare ikke, at konsekvensen skulle være, at formandsposten går til et folketingsmedlem fra Danmark.

Læs også Blå blok kræver formandsposten i Grønlandsudvalget

Så er spørgsmålet, om ikke det er en del af parlamentarismen, at blå blok i Danmark tilgodeser sig selv, når man nu er mandater på lige fod. Den køber IA'eren dog ikke.

 

Anklager de røde for svigt

Hun mener til gengæld, at det røde valgforbund og i særdeleshed Socialdemokraterne har svigtet i denne her sag.

- Det er det røde valgforbud, der har valgt at afgive formandsposten, uden kamp. Så har man så ladet sig nøje med at få næstformandsposten, og så givet den til det parti man samarbejder med, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Hun siger videre, hun synes, at det er ærgerligt, at det røde valgforbund ikke forstår, hvad det er for et signal, man sender til Grønland, når man afgiver en formandspost, for et for Grønland, så vigtigt udvalg.