Aaja Chemnitz: Grønland kan godt være tilfreds

IA er glade for, at Danmarks nye regering prioriterer hjælp til udsatte børn og unge i Grønland.
Grønland fylder meget mere i regerinsgrundlaget end tidligere. Og det er Aaja Chemnitz rigtig tilfreds med. Foto © : Inuit Ataqatigiit Folketingimi
14. december 2022 15:51

Tilføjelser: Det har ikke været muligt for KNR at få bekræftet beløbene, som Aaja Chemnitz omtaler herunder. Det er præciseret i teksten. Det er også tilføjet, at Grønland modtager 80 mio. kroner fra staten til børn- og ungeområdet i 2020 til 2023.

Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne står i spidsen for den nye brede, danske regering, der blev præsenteret på et pressemøde i går. Det er en regering, der møder opbakning fra en af Grønlands repræsentanter i Folketinget. 

- Jeg er godt tilfreds med de ting, som IA har fået igennem i regeringsgrundlaget. Jeg synes også, at Grønland kan være godt tilfreds, siger Aaja Chemnitz.

Intet om Grønland uden Grønland

Aaja Chemnitz gik til valg på, at Grønland skal sidde med ved bordet, når der bliver taget beslutninger om Grønland. Og det viser sig altså at være lykkedes.

I det nye regeringsgrundlag står der nemlig, at regeringen ikke vil beslutte noget om Grønland uden Grønland.

- Vi kommer til at sidde med i et forsvarsforlig og finanslovsforhandlingerne - det har vi sort på hvidt nu, og det synes jeg er rigtig godt, siger Aaja Chemnitz.

Også det, som ikke står skrevet sort på hvidt, kan den grønlandske befolkning glæde sig over. For ifølge Aaja Chemnitz bliver der afsat ekstra penge til Grønland via Nordatlantpuljen.

- Der bliver afsat 30 millioner kroner fremadrettet. Tidligere har der været 20 millioner kroner hvert år til Grønland og Færøerne. Det giver os flere muligheder i forhold til, at vi har 10 millioner kroner ekstra til forskellige projekter, siger hun.

Det har dog endnu ikke været muligt for KNR at få bekræftet, at beløbet i Nordatlantpuljen stiger.

Fortsat fokus på udsatte børn og unge

Regeringen vil fortsat bidrage økonomisk til at hjælpe Grønlands børn og unge sammen med Naalakkersuisut.

- En vigtig prioritet for IA har netop været at sikre, at der er hjælp til udsatte børn og unge. Og det er rigtig godt at se, at det også er regeringens topprioritet. Helt konkret, kommer vi til at se, at der skal afsættes 50 millioner kroner, siger Aaja Chemnitz.

I 2019 afsatte Folketinget 80 mio. kroner fra 2020 til 2023 til børn- og ungeområdet i Grønland.

Det har ikke været muligt for KNR at få bekræftet, om et yderligere beløb på 50 millioner kroner vil blive afsat til området.

Ifølge IA-politikernen skal pengene blandt andet gå til at bekæmpe seksuelle overgreb. Men hun håber også på, at resurserne går til at lave nye børnehuse og væresteder rundt omkring i Grønland.