For 80 år siden sikrede Danmark sig Nordøstgrønland

I dag for 80 år siden, den 5.april 1933, afsagde den internationale domstol i Haag en dom, som fastslog, at Danmark havde suverænitet over hele Grønland.
05. april 2013 09:12

Det skete efter en længere strid mellem Danmark og Norge om den næsten mennesketomme kyst, der strækker sig langs den nordøstlige del af Grønland.

Helt tilbage fra midten af 1800-tallet havde nordmændene flittigt jaget sæler i området, ligesom norske fangere også jagede isbjørne, moskus og hvalrosser.  Derfor mente Norge, at de havde vundet hævd på området.

I 1919 udsendte Danmark så en erklæring om, at hele Grønland var dansk, mens nordmændene svarede igen og sagde, at det mennesketomme Nordøstgrønland var ingenmandsland. 

Uenigheden fortsatte så frem til den 5. april 1933, hvor den internationale domstol i Haag besluttede, at give Danmark retten over området, hvilket nordmændene så accepterede.

Domstolen i Haag besluttede også, at for at Nordøstgrønland kunne blive ved med at høre under det danske rigsfællesskab, skulle man vise vilje og evne til at være til stede i hele Nordøstgrønland.

 

 

Det førte til, at man i 1952 oprettede Sirius-patruljen, som har til formål at håndhæve dansk suverænitet og overvåge den 16.000 kilometer lange ubeboede kyststrækning.