7-årig får ny hud fra laboratorium

En syvårig dreng, der led af en svær grad af den sjældne og meget smertefulde hudsygdom junctional epidermolysis bullosa, har fået erstattet 80 procent af sin hud med hud, som forskere har dyrket i et laboratorium, skriver Videnskab.dk
Foto © : Flickr
13. november 2017 12:48
Versionist Connie Fontain

En syvårig dreng, der led af en svær grad af den sjældne og meget smertefulde hudsygdom junctional epidermolysis bullosa, har fået erstattet 80 procent af sin hud med hud, som forskere har dyrket i et laboratorium.

Huden havde forskerne dyrket ud fra drengens egne celler, som de havde ændret på ved hjælp af avanceret stamcelle- og genterapi.
Inden transplantationen var drengen tæt på at dø af sin sygdom, men efter at have fået den nye hud er han så godt som rask.

Ifølge forskerne og lægerne bag den livreddende behandling, kan den teknik, som de har benyttet sig af til at behandle drengen, komme mange flere patienter til gavn.

»Resultatet af denne behandling baner vejen for genterapi som behandling til andre patienter med epidermolysis bullosa. Vi har også skabt et rammeværk, der kan benyttes til andre former for behandlinger med stammecelle- og genterapier,« skriver førsteforfatteren til det nye studie, læge Tobias Hirsch fra Universitätsklinikum der Ruhr-Universität Bochum, Tyskland, i den videnskabelige artikel, ifølge Videnskab.dk.

Det medicinske gennembrud er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.