Historiker: 65 år gammel grundlovsændring er vigtig for vores historie

Tirsdag er det præcis 65 år siden, at Grønland og Færøerne ophørte med at være kolonier som følge af ændringen af Grundloven i 1953. En årsdag, der er værd at markere, vurderer historiker Daniel Thorleifsen.
Daniel Thorleifsen Foto © : KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
05. juni 2018 16:00

For 65 år siden blev Grønland indlemmet i det danske kongerige, og direkte adspurgt om der er noget at fejre, svarer  Daniel Thorleifsen, der er historiker og leder af Grønlands Nationalmuseum og -arkiv:

- Ja, det er der i hvert fald, siger han og uddyber:

- Grønlands kolonistatus blev afskaffet, og Grønland blev indlemmet i det danske rige på lige fod med befolkningen i det danske kongerige.

Noget af det konkrete udbytte af grundlovsændringen var, at grønlændere blev danske statsborgere og fik to medlemmer af Folketinget.

Og de fik mulighed for kunne tage sager op, som lå det nye amt på sinde. For eksempel at få mulighed for at bestemme mere selv.

- Og det var også i kraft af de muligheder, at Grønland ønskede sig en speciel aftale med regeringen om indførelsen af Hjemmestyre, som betød flere beføjelser og kompetencer til Grønland.

Selv om det i år er 65 år siden har grundlovsændringen banet vej for at Grønland står, hvor vi står i dag, med Selvstyre, vurderer Daniel Thorleifsen.

- Det var en udvikling som grønlænderne ønskede på det tidspunkt og som jeg mener, har været en god mulighed for at grønlænderne kunne arbejde sig frem mod sine ønsker om uafhængighed på et eller andet tidspunkt, siger han.