60 fastansatte i Air Greenland mister deres job

Air Greenland er i gang med en fyringsrunde, og nu er der sat antal på de medarbejdere, der bliver sagt op.
air greenland
Ud over de 60 fastansatte, er der ubesatte stillinger, der ikke bliver genbesat, og korttidsstillinger, der ikke bliver besat. Foto © : KNR, Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Christine Hyldal
28. maj 2020 15:23

60 fastansatte i Air Greenland mister deres job.

Det oplyser Air Greenland om den fyringsrunde, som selskabet skal til at gennemføre. 

- Vi har arbejdet tæt sammen med de ansatte og deres faglige organisationer i denne proces, hvilket betyder, at vi nu sammen har fundet de besparelser, der skal til, siger administrerende direktør Jacob Nitter. 

Ud over de 60 fastansatte, er der ubesatte stillinger, der ikke bliver genbesat, og korttidsstillinger, der ikke bliver besat.

I alt bliver 111 årsværk nedlagt.

Nedgang på op til 35 procent

Næste år forventes en nedgang på 30-35 procent i antal rejsende på Air Greenlands indenrigs- og atlantruter.

Ruterne udgør hovedparten af selskabets omsætning, og derfor skal Air Greenland finde besparelser for minimum 225 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut og Air Greenland: Nu kan billige flybilletter refunderes 

- Vi har tilpasset vores fartplan og igangsat en lang række besparelser. Men det er en alvorlig krise, og vi kommer ikke udenom at skulle opsige dygtige medarbejdere, og det er utrolig trist, siger Jacob Nitter Sørensen.

- Jeg er på trods af situationens alvor imponeret over den helhjertede indsats, der har været for at finde fælles løsninger, som er svære, men tvingende nødvendige, siger han.

Krisen har bidt sig fast

Air Greenland annoncerede fyringsrunden 5. maj. 75-100 stillinger skulle nedlægges, var meldingen der. 

Air Greenland lukkede alle flyvninger ned 20. marts. Siden er indenrigsflyvningerne startet igen, og et nødberedskab er også sat i gang med flyvninger til Island og Danmark. 

LÆS OGSÅ Air Greenland om billige billetter: Derfor kan folk nu ombooke eller få pengene retur

Men krisen har alligevel bidt sig for hårdt fast i Air Greenland. Selskabet har forsøgt flere ting, og udskiftning af it-systemer, indkøb af reservedele, brug af konsulenter, uddannelse og andre ikke-kritiske investeringer blev sat på hold.

Der blev også lavet aftaler med medarbejderne om blandt andet udskudt løn og afholdelse af ferie.

De såkaldte ”sommerfugle”, altså sommerstewardesse-vikarer, har også fået at vide, at der ikke vil være job til dem i år.