- Den har stadig en værdi, den kan stadig bruges som reservedel, også er den bevaringsværdig, hvilket også er en værdi. På den måde kan den sælges, siger kommunikationschef i Air Greenland, Masaana Egede.Foto: KNR / Malik Brøns

55 år gammel helikopter til salg for to millioner: Den kan ikke flyve

Air Greenlands gamle S-61 helikopter er til salg. Den skal nok blive solgt, vurderer Air Greenland selv.

Air Greenlands Sikorsky S-61N, OY-HAF, Nattoralik eller Luftens Dronning.

Den historiske og ikoniske arbejdshest, der har serviceret infrastrukturen i Grønland, og som har været i Air Greenlands hænder i 55 år, skal finde en ny ejer.

Nattoralik, eller Havørnen på dansk, er blevet for gammel for flyselskabet. 

Helikopteren landede i Grønland for første gang den 9. april i 1965 til Kangerlussuaq. Dagen efter fløj den mod Nuuk og var klar til at blive taget i brug.

Helikopteren har blandt andet udfoldet sine vinger som passagerhelikopter og eftersøgnings- og redningshelikopter.

 

2 millioner kroner for en helikopter der ikke kan flyve

Men i de sidste par år har Luftens Dronning været pensioneret i flyselskabets hangar og brugt som reservedele til fordel for andre S-61 helikoptere.

Air Greenland mener, at det ikke kan betale sig at holde den ved lige, og reservedelene bliver dyrere og dyrere.

Nu skal den sælges og erstattes med nyere helikoptere. 

Nattoralik kan ikke flyve, og den venter på en kærlig hånd. Air Greenland har sat prisen på helikopteren på 2 millioner kroner som et såkaldt håndværkertilbud.

Men hvem vil købe en gammel helikopter, der ikke kan flyve?

 

- Den har stadig en værdi, den kan stadig bruges som reservedel, og så har den affektionsværdi, hvilket også er en værdi. På den måde kan den sælges, siger kommunikationschef i Air Greenland, Masaana Egede.

Regner med at blive solgt

Han vil ikke kommentere, om der er nogen der har budt på Nattoralik - men der er blevet vist interesse både her i landet og fra udlandet, siger han.

- Vi regner stærkt med, at den bliver solgt.

På Air Greenlands Facebook-side har der været reaktioner på flyselskabets salg af helikopteren. Et par stykker spørger, hvorfor den ikke kommer på et museum. Det ansvar ligger dog ikke på Air Greenlands bord, siger kommunikationschefen:  

- Vi er et flyselskab og har ansvaret for at flyve. Dem, der arbejder på et museum, har måske mere viden om det, siger han.

Hvor længe helikopteren vil være til salg vides ikke, men Air Greenland vil løbende vurdere salget, siger Masaana Egede.

Air Greenland, eller Grønlandsfly som det hed før, har i alt haft 12 S-61 helikoptere, og på et tidspunkt havde Air Greenland hele otte S-61 helikoptere på én gang. Nu er der kun to tilbage. 

Flyselskabet har nemlig købt to nye og mere moderne helikoptere til SAR-operationer (Search and Rescue). Det er tale om to Airbus H225 helikoptere.

De to nye helikoptere, der købes brugt, har kostet omkring 200 millioner i alt.

Indtil de lander i Grønland, flyver Nattoraliks søster, Kussak, endnu og holder SAR (Search and Rescue) kontrakten med Forsvaret ved lige.  

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt