28-årig mand idømt forvaring for trusler, vold og voldtægt

Grønlands Landsret har i fire dage behandlet en omfattende ankesag mod en 28-årig mand. 
Retten dømte manden for voldtægt af en 15-årig pige og forsøg på voldtægt af hende.  Foto © : KNR
07. august 2020 12:28

Grønlands Landsret dømte i går en 28-årig mand, der oprindeligt kommer fra Maniitsoq, til forvaring på ubestemt tid. 

Manden blev fundet skyldig i flere forhold om vold mod privatpersoner og personer i offentlig tjeneste.

Retten dømte ham også for voldtægt i flere tilfælde af en 15-årig pige og forsøg på voldtægt af hende. 

Landsretten lagde vægt på, at den tiltalte løbende havde udsat pigen for så mange trusler og så hyppig vold, at der var en underliggende trussel om vold, hvis hun ikke gik med til samleje.  

Manden blev herudover dømt for at have haft samleje med en anden pige, der på tidspunktet var 13 år.

Truede folk på livet

Ud over trusler mod den dengang 15-årige pige, havde den tiltalte også truet hendes familie og flere andre personer, både personligt og på telefon. Det skete blandt andet, mens manden var tilbageholdt i en anstalt. 

Manden blev i alt dømt for syv forhold om trusler mod forskellige personer, som han havde truet med tæsk, på livet og med at dele intime og personlige oplysninger om, hvis de ikke gjorde, hvad han bad om. 

Manden blev af Landsretten fundet skyldig i alle de 20 forhold, som han var tiltalt for – heriblandt flere forhold om grov vold, trusler mod adskillige personer og flere seksuelle krænkelser af børn.  

- Sagen har haft omfattende konsekvenser for mange mennesker, blandt andet børn, som har været udsat for alverdens ubehageligheder fra den nu dømte mand. Derfor er jeg på deres vegne utrolig glad for, at der nu er sat et endeligt punktum i sagen, siger anklagerfuldmægtig Emil Maegaard-Hoffmann.

Samme dom som i kredsretten

Sagen blev tidligere på året behandlet i Sermersooq Kredsret, hvor manden blev fundet skyldig i 18 af anklageskriftets 23 forhold og idømt en forvaringsdom på ubestemt tid. 

Det mente manden og hans forsvarer var en alt for alvorlig dom. De ankede kredsrettens dom til Landsretten med påstand om anbringelse i anstalten i 3-4 år.

Men anklagemyndigheden i Landsretten dømte manden på samme måde som i kredsretten: Forvaring på ubestemt tid.