2200 meter er rigeligt til Norsaq

Et farvel til Kangerlussuaq betyder ikke nødvendigvis et farvel til Air Greenlands røde flagskib Norsaq, sådan lyder det fra direktøren for flyselskabet.
Foto © : Jonas Fievé
Skrevet af Jonas Fievé
22. januar 2018 19:55
Versionist Erna Lynge

I Nuuk og Ilulissat vil man efter planen forlænge landingsbanerne til 2200 meter, og det er altså rigelig plads til at tage imod airbussen.

Det er dog ikke afgjort, hvilken flytype, som selskabet vil bruge til at beflyve de nye internationale lufthavne.

- Det er en del af det strategiarbejde, som selskabet er i gang med. Men rent operationelt er der ikke noget til hindre for at bruge Norsaq på de foreslåede baner, siger administrerende direktør Jacob Nitter Sørensen til KNR.

LÆS OGSÅ Jacob Nitter Sørensen fortsætter som administrerende direktør

I denne uge flyver Norsaq til Zürich, hvor maskinen skal gennemgå et større eftersyn, hvor flyet blandt andet skal have en ny motor.

- Vi har så valgt at shine kabinen op og give den en overhaling. Og så er der andre lidt større arbejde på flyveren.

Det er dog ikke udtryk for, at Air Greenland forventer at skulle bruge airbussen, når de længere landingsbaner i Nuuk og Ilulissat bliver taget i brug.

LÆS OGSÅ Vi har ikke brug for højere priser

Tyve år er ingen alder

Selvom det snart er tyve år siden, at Norsaq forlod Airbus-fabrikken, så er det altså ikke det afgørende for, om flyet stadig er i brug, når de nye internationale lufthavne her i landet efter planen skal indvies i 2022.

- Man måler ikke en flys alder i år men derimod i enten antallet af stater og landinger eller i antallet af fløjne timer, og i den kontekst er Norsaq egentlig ikke gammel. Der har den kun fløjet cirka halvdelen af de starter og landinger, som den type fly er designet til, siger administrerende direktør i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen.

Mens Norsaq er til eftersyn fra den 25. januar til den 21. februar, så har Air Greenland hyret det portugisiske flyselskab Hifly til at flyve de fire ugentlige returflyvninger til København.