2010 satte varmerekord

Se tal fra udvalgte steder på varmerekorderne i 2010. Meteorologer afviser ikke at det kan gentage sig i 2011.
Skrevet af Noah Mølgaard
06. januar 2011 09:53

Vestgrønland var rekordvarmt i 2010. Det viser foreløbige tal fra DMI og rekorden bliver der ikke rokket ved når tallene bliver finjusteret, for der har været tale om markante rekorder, oplyser DMI til KNR.

Vi starter i Pituffik, der i 2010 har haft en gennemsnitstemperatur på minus 7,9 grader og alle årstider har sat varmerekorder. November har haft en gennemsnitstemperatur på minus 9,6 grader, hvor den koldeste temperatur har været minus 33,6 i 1984.

Samme billede gentager sig i Ilulissat, hvor der i 2010 har været en gennemsnitstemperatur på minus 0,1 grader. Gennemsnitstemperaturen er dermed steget med 4,9 grader i forhold til den normale temperatur. Og det er slet ikke mærkeligt at slædekørerne har ventet længe på vinteren, da december har haft en gennemsnitstemperatur minus 0,9 grader og det er hele 9,2 grader over den normale temperatur i december.

- Det er tale om en helt enestående rekord, siger seniorkonsulent i DMI John Capellen til KNR.

Kangerlussuaq som ellers er kendt for sin bidende kulde om vinteren ligner heller ikke sig selv. Lufthavnsbygden har haft en gennemsnitstemperatur på minus 0,2 grader i 2010 og det har været 5,5 grader varmere end normalt. Det har eksempelvis kun haft en gennemsnitstemperatur på minus 5 grader i december.

Nuuk har også kigget langt efter vinteren, hvor december har haft en gennemsnitstemperatur plus 0,1 grader, hvor der normalt plejer at være en gennemsnitstemperatur på minus 6,2 grader. Nuuk har i 2010 haft en gennemsnitstemperatur på plus 2,6 grader og det er 4 grader varmere end den normale temperatur.

Narsarsuaq har sat varmerekord i 2010, hvor gennemsnitstemperaturen har været på plus 5,4 grader og det er 4,5 grader varmere end den normale temperatur for den sydgrønlandske lufhavnsbygd.

Østgrønland har ikke sat varmerekorder men både Tasiilaq og Ittoqqortoormiit har været tæt på at sætte varmerekorder.

DMI er tilbageholdende med at forudse vejret for hele 2011, men….

- Hvis det her mønster ikke ændrer sig, så kan Grønland godt få en mild vinter igen i 2011 og Europa gentage en vinter med masser af sne, siger John Cappellen, der dog har et forbehold.

- Vi laver kun prognoser en uge eller to frem, så jeg kan ikke spå om hvordan det vil gå i 2011. Mønsteret kan jo pludselig ændre sig, siger han.