200 demonstrerede i København

Mere end 200 mennesker var i dag mødt op foran Magasin i København for at vise deres utilfredshed med stormagasinets stop for salg af pels og protestere mod EU’s importforbud af sælprodukter.
Skrevet af Martine Lind Krebs
01. maj 2012 10:22

Med slagord som: Hvornår har du sidst set en lykkelig ko? Hvorfor sige nej til naturen? Og: Vi har brug for en inuitundtagelser, der virker, marcherede de lidt mere end 200 mennesker gennem Københavns gader for at slutte sig til 1. maj festlighederne i Fælledparken.

Ifølge Fisker-fangerorganisationen KNAPK', der har arrangeret demonstrationen, er det overordnede formål med demonstrationen at informere danskerne om virkeligheden for de grønlandske fangere.

- I den sidste ende håber vi, at mulighederne for at afsætte de grønlandske sælprodukter, går i en positiv retning, siger Leif Fontaine.

Det selvstyreejede garveri Great Greenlands omsætning er styrtdykket gennem de seneste år. Fra at have været op mod 70 millioner, da den var på sit højeste, til i dag at være under 10 millioner kroner om året.

Skylden tilfører KNAPK blandt andet EU's importforbud fra 2007, der trods en undtagelse for inuitskind har ødelagt det europæiske marked, mener KNAPK. De røde bundtal har betydet, at Selvstyret flere gange har måttet give skindvirksomheden en kapitalindsprøjtning. Omkring 1.500 fangere indhandler i alt cirka 55.000 sælskind årligt. Det offentlige tilskud til fangeren er på omkring 310 kroner pr. skind (2010-tal). Men trods denne tilskudsordning, har den enkelte fanger alligevel mærket krisen.

- Importforbuddet har haft den virkning at flere indhandlingssteder er lukkede, og indhandlingstilskudet er blevet halveret. Og sælskindsindhandlingen er også halveret set over en årrække, sige Leif Fontaine.