Inatsisartutudvalg dybt chokeret over svigt af børn og unge

Inatsisartuts Familie- og Sundhedsudvalg erklærede sig i går dybt chokeret over det offentlige svigt af sårbare børn og unge i to landets kommuner, efter at være blevet præsenteret for resultatet af sociale tilsynsbesøg hos to af landets kommuner.
17. marts 2015 05:50

Den skarpe reaktion faldt efter et samråd med  Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender, Martha Lund Olsen, der orienterede udvalget om, at der i flere  tilfælde har været tale om direkte lovbrud. De to Kommuner har forholdt sig passive overfor underretninger om grove omsorgssvigt af børn og unge.

Situationens alvor understreges af, at Martha Lund Olsen har taget kontakt til politiet med henblik på en vurdering af, hvorvidt der kan være sket overtrædelser af Kriminalloven.

Det fremgår nemlig af Landstingsforordningen om hjælp til børn og unge, at Enhver, der deltager i administrationen af denne Landstingsforordning, er ansvarlig efter kriminallovens regler om forbrydelser i offentlig tjeneste eller hverv, selv om hvervet hviler på offentligt valg.

Familie og sundhedsudvalget er dybt bekymret for, at en lignende passivitet eksisterer i landet to øvrige kommuner. Og derfor vil udvalget have foretaget lignende tilsynsbesøg i Kommuneqarfik Sermersooq og i Kommune Kujalleq.

 

Markante fremskridt på børneområdet

Men nu melder den ene af dem - Kommuneqarfik Sermersooq i en pressemeddelelse - om markante fremskridt på børneområdet.


Børneafdelingen er blevet opnormeret, senest med fire ansatte, så arbejdspresset er blevet formindsket. Ifølge direktøren for Forvaltningen for Børne, Familie og Skole, Søren Valbak har hver sagsbehandler i dag i gennemsnit 40 sager.


Og det er et antal, som vi kan stå inde for, at de kan håndtere, understreger han.


Samtidig har forvaltningen for at lette arbejdspresset for den enkelte medarbejder som noget nyt etableret en særlig modtageenhed, der består af tre uddannede socialrådgivere.

De tager imod alle nye børnesager og sørger for at de kommer til den rette myndighed med det samme. Modtageenheden betyder, de borgere der henvender sig får at få råd og vejledning, hjælp på stedet, fremgår det af pressemeddelelsen fra Kommuneqarfik Sermersooq.