Økonomisk råd: Der er penge i kassen, men pas på

Det er nogle dystre udsigter, som det grønlandske Økonomiske Råd præsenterede igår, da rådet præsenterede sin rapport for 2012.
Skrevet af Jens Thorin
19. september 2012 07:26

Ældrebyrden spøger stadigvæk og truer med at underminere økonomien. Og så gjorde rådet det klart, at hvis ikke det offentlige får styr på udgifterne, ja så risikerer landsskassen at få meget store underskud i de kommende år og store problemer med at fastholde og udvikle velfærdssamfundet.

Men der var også en positiv melding fra viismændene. De fastslog nemlig på pressemødet, at der er faktisk er ved at være styr på de offentlige finanser.

- I udgangssituationen er der jo styr på de offentlige finanser. Og der er ingen stor gæld. Der er faktisk en lille nettoformue for den offentlige sektor, eller Selvstyret, siger professor Torben M. Andersen, der er formand for Grønlands seks mands store Økonomiske Råd.

Han præsenterede rådets årlige rapport, hvor konjunkturudviklingen i samfundet og det offentlige finanser bliver efterset.

Men da økonomiprofessoren havde konstateret, at der er styr på pengene, kom han med advarslerne.

- Der bliver flere ældre i samfundet, og heldigvis er der stigende levetid. Men det betyder selvfølgelig, at der er flere ældre, der skal forsørges og så have en pension, og der er større træk på ældrepleje o.s.v., siger Torben M. Andersen.

Og hvis ikke politikerne holder skarpt øje med balancen mellem indtægterne og udgifter, når der bliver flere ældre, bliver konsekvenserne meget klare.

- Nemlig at udgifterne vil løbe fra indtægterne., stille og rolig, men meget markant. Så derfor - , hvis ikke man får gjort noget ved det - får man meget store underskud, og begynder at have stigende gæld. Og den vej kan man ikke bevæge sig ret langt, for så vil simpelt hen blive bremset af, at der ikke er nogen,der vil låne én pengene, siger Torben M. Andersen.

Politikerne skal derfor være forberedte, når det gælder fremtiden. Men også her og nu er der advarselslamper, der blinker.

Med en negativ vækst er 2012 nemlig dicideret et dårligt år, hvor der ikke er særlig meget efterforskning efter råstoffer og hvor fiskerne har udsigt til at tjene mindre i år.

Og noget tyder på, at 2013 ikke bliver meget bedre.

- Det hænger sammen med, at der ikke er den stærke drivkraft i økonomien, som kan løfte væsksten. Det hænger også sammen med, at fangstmængderne i fiskeriet, som har stor betydning, ikke kommeerr til at stige. Nu har igennem en længere periode været nogle nmeget pæne prisstigninger. Men det er ligesom ophørt, og om noget, så er der en risiko for at priserne falder lidt. Og derfor kan fiskerier heller ikke kan bidrage mere end de gør i øjeblikket, siger Torben M. Andersen.