- Vi er kommet ind i en ny fase af genåbninger på mange områder, så hjælpepakkerne har udført deres roller, siger Torben M. Andersen, formand i Økonomisk Råd, til KNR.Foto: KNR / Malik Brøns

Økonom i ny rapport: Hjælpepakker til virksomheder skal udfases

De økonomiske hjælpepakker bør udfases hurtigst muligt, lyder anbefalingen fra Økonomisk Råd. Turismesektoren er dog så hårdt ramt, at den fortsat er brug for støtte fra selvstyret.

Coronakrisen har hærget i månedsvis, og meget af den tid har hjælpepakker fra selvstyret været med til at beskytte virksomheder mod konkurser og massefyringer.

Men nu er det tid til, at hjælpepakkerne udfases hurtigst muligt.

Det er en af anbefalingerne, som Økonomisk Råd kommer med i en ny rapport om Grønlands økonomi.

- Hjælpepakkerne var det helt rigtige at indføre for at løse et akut problem. Virksomheder og lønmodtagere stod overfor en vanskelig situation. Vi er kommet ind i en ny fase af genåbninger på mange områder, så hjælpepakkerne har udført deres roller, siger Torben M. Andersen, formand i Økonomisk Råd, til KNR.

LÆS OGSÅ Coronakrise: Naalakkersuisut har lempet økonomien for mineselskaber

Han beskriver hjælpepakkerne som en måde at ‘fastfryse’ økonomien på.

Det er vigtigt i en krisetid, men for at økonomien udvikler sig bedst, skal der være dynamik. Virksomhederne skal tilpasse sig efterspørgslen, konkurrere og finde nye måder at tjene penge på. Det sker i mindre grad, hvis man er sikker på at få økonomisk støtte hver måned.

- Hjælpepakkerne har ikke et aktivt fokus, hvor man sætter gang i økonomien. Derfor skal politikerne nu til at lægge planer for, hvordan man vil sætte yderligere skub i økonomien, siger Torben M. Andersen.    

Turismesektoren er i knæ

Der er dog særligt én branche, der fortsat har brug for hjælpepakker.

Turismesektoren er hårdt medtaget på grund af coronakrisen. Alt der har at gøre med turisme er ramt, og den klare årsag er ifølge Torben M. Andersen, at når det er svært for turisterne at komme ind i landet, så påvirker det alle led i branchen. 

Blandt andet viser foreløbige tal for april 2020, at antallet af overnatninger lå cirka 90 procent under niveauet i april 2019. 

Flere virksomheder i branchen melder også om store udfordringer. Eksempelvis har luftfartsselskabet Air Greenland måtte fyre 60 ansatte.

- Det er en meget kritisk situation for mange i branchen. På kort tid står man over for, at ens kundegrundlag forsvinder. Så er der nogen, der holder ferie hjemme (i Grønland, red.), og det giver noget aktivitet på hoteller og restauranter, men det er slet ikke på niveauet før krisen, siger Torben M. Andersen.

Hvis man ønsker at holde hånden under virksomhederne i turismesektoren, vil det være nødvendigt at forlænge hjælpepakkerne. Ellers risikerer man, at hele branchen kastes ud i en langvarig krise, lyder det fra eksperten.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt