I denne uge har fiskerne i Arsuk fanget flere torsk, end de har fanget de seneste år tilsammen.Foto: Ejvind Jensen

Årlig torskefangst kan fanges på to timer

Fiskerne i sydgrønland har kunnet mærke, at torskene har været væk. De er glade for, at de nu fanger mere, fortæller fisker i Arsuk Verner Hansen.

- Der har ikke været fisk i mange år, måske 30 år. Der plejer at komme lidt torsk, men de forsvinder igen, siger Verner Hansen til KNR.

73-årig fisker og fanger Verner Hansen fra Arsuk har været fisker hele sit liv.

Ifølge ham har der ikke rigtig været torsk at fange de seneste mange år i Arsuk, og det har kunnet mærkes. Men nu har noget ændret sig. Verner Hansen har i løbet af en enkelt dag fanget ét tons torsk og det minder ham om torske-fangsten i hans ungdom.

Torsk indhandlet i Arsuk de seneste år. 

Der er tre fiskere, som indhandler torsk i Arsuk.

I 2018 har fiskerne indhandlet ét tons torsk.

I 2019 har fiskerne indhandlet syv tons torsk.

I 2020 har fiskerne indhandlet 650 kilo torsk.

I 2021 har fiskerne indhandlet 17 tons torsk.

I 2022 indtil videre har fiskerne i alt indhandlet 12,079 tons.

- Det er først i starten af november, at vi gik i gang med at fiske torsk. Vi fisker med net fra en jolle, sidst da jeg fiskede med fiskenet, var nettet kun nede i to timer, og der fangede jeg ét tons torsk, siger Verner Hansen. 

Forsker ved Grønlands Naturinstitut Anja Retzel kan bekræfte, at der har været meget få torsk i Sydgrønland.

Hun siger også, at det ikke har været mange torsk, der har blevet indhandlet.

- Dette skyldes, at der har været en nedgang i torskebestanden udenskærs, og da de indenskærs fiskere i Sydgrønland er meget afhængige af torsk, der svømmer ind fra de udenskærs områder, bliver de hårdt ramt af, når bestanden er nedadgående, siger hun og forsætter:

- Vi ser nu en fremgang og det afspejler sig også i, at der er flere torsk indenskærs.

Forsker: Typisk en øgning i fiskeriet om efteråret

Fremgangen begyndte allerede sidste år. 

- Allerede sidste år er indhandlingen øget til 17 tons, hvor den største indhandling lå i efteråret oktober og november, siger Anja Retzel.

- Typisk i Sydgrønland ser vi en øgning i fiskeriet i efteråret, når torsk fra de udenskærs områder trækker ind til kysten, hvor de bliver tilgængelige for fiskeriet. Vi har set en stigning i torskebiomassen i vores udenskærs survey og dette afspejler sig ved, at der også observeres flere torsk indenskærs, siger Anja Retzel til KNR.

Der blev indhandlet 650 kilo torsk til Arsuk Food i 2020. I 2021 var det tal 17 tons. 

Ifølge Anja Retzel blev der indhandlet 4,6 tons i år indtil 2. november. Og fra 2. november til 21. november er der ifølge Arsuk food blevet fanget 7,479 tons. 

De er tre fiskere i Arsuk, som indhandler torsk. De tre fiskere har altså i år indhandlet i alt 12,079 tons torsk, fortæller Arsuk Food til KNR.

Fisker: Det er ikke altid nemt 

Det er altid ikke nemt at fiske efter torsk, siger fisker Verner Hansen. For der er tit høje bølger ved Arsuk.

- Der er ellers torsk lige nu, men de ligger 100 meter nede i vandet. Vi forsøger at fiske dem, men vejret er ikke særligt godt, siger han. 

Men når vejret er med dem, går fangsten lynende stærkt. 

- Vi fisker med net. Det tager kun én til to timer, så er nettet fuld, siger han. 

Hvor længe torsken bliver ved Arsuk er svært at vurdere, siger Anja Retzel.

-Det er meget svært at se ind i krystalkuglen, men erfaringen fra tidligere siger, at torsken trækker ud igen, for eksempel. blev der sidste år ikke indhandlet torsk i december.

- Om der bliver ved med at være torsk indenskærs afhænger af, om vi har flere årgange af torsk, altså torsk der er født i flere forskellige år. Er der mange torsk født i forskellige år, vil der blive ved med at være torsk, men er det torsk, der kun er født i et enkelt år, vil de højst sandsynligt forsvinde igen, siger Anja Retzel til KNR.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl