Årets møde i Vestnordisk råd

Årets møde i Vestnordisk råd blev afholdt i Nuuk tirsdag under overskriften Vestnorden og Havet.
Savalimmiuni mittarfik Vagar tallineqarmat ilutsittumik kinguneqarpoq
Ane Lone Bagger påpegede, at der i Grønland såvel som i de andre vestnordiske lande, er et stort problem med tabte fiskeriredskaber. Redskaberne bliver ved med at fiske, hvilket resulterer i at fiskebestandene bliver mindre. Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Merete Lindstrøm
23. oktober 2019 18:57

Deltagere fra Island Færøerne og Grønland var samlet for blandt andet at tale om, hvordan landende kan arbejde sammen om udfordringerne med forurening i havet.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kirke, Kultur og Udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, holdte tale ved mødet og understregede her vigtigheden af nye samarbejdsmuligheder blandt de vestnordiske lande for at kunne stå stærkere i arbejdet for at mindske plastikforurening og spøgelsesfiskeri.

- Et samarbejde imellem de Vestnordiske lande kan give os en større indsigt og herigennem finde fælles løsninger til disse udfordringer, som berører os alle, sagde Ane Lone Bagger i sin tale.

Naalakkersuisoq påpegede, at der i Grønland såvel som i de andre vestnordiske lande, er et stort problem med tabte fiskeriredskaber. Redskaberne bliver ved med at fiske, hvilket resulterer i at fiskebestandene bliver mindre. Derudover nedbrydes redskaberne langsomt og bliver til mikroplast der forurener havmiljø- og dyreliv.

Vestnordisk Råd er nedsat af de vestnordiske lande, Island, Færøerne og Grønland med det formål, at samarbejde om og arbejde for vestnordiske interesser. Rådet består af 18 parlamentarikere fra alle tre lande, som hvert år afholder årsmøde hvor værtskabet går på skift mellem de tre medlemslande.