Grønlandsk retssag bliver flyttet til Aarhus, men hvorfor?

Mandag starter retssagen mod den 21-årige mand, der er tiltalt for 14 forsøg på manddrab, fordi han sidste år skød omkring sig med en riffel i Narsaq. Retten bliver sat i Aarhus.
Den 21-årige fra Narsaq-skyderiet skal for retten ved Kujalleq Kredsret, men i Aarhus. Foto © : Hans-Peter N. Bay
14. marts 2024 10:33

Kujalleq Kredsret bliver for en stund skiftet ud med Aarhus Byret, når manden fra Narsaq-skyderiet, der fandt sted sidste år, i næste uge skal for retten.

Manden er tiltalt for 14 forsøg på manddrab, hvor 11 af dem er mod personer, der befandt sig i en helikopter. Udover de 14 forsøg på manddrab, er han også tiltalt for flere forhold få dage før skyderiet og flere forhold efter anholdelse.

Den 21-årige blev kort efter skyderiet tilbageholdt af politiet, og har været det lige siden.

Han har været anbragt i anstalten i Nuuk, hvor han også forbrød sig mod loven, derfor sidder han nu på det psykiatriske hospital i Skejby i Danmark.

Vold og brand og så Danmark

Ifølge anklageskriftet er han nemlig tiltalt for at smadre en rude i celle 124 med en metaltrappestige. Det skete 8. oktober sidste år om aftenen.

9. november slog han en anden ned bagfra i anstalten, og slog vedkommende med knytnæve over næsen.

8. januar i år satte han ild til sin dyne og noget toiletpapir - og det medførte "kraftig røgudvikling med skade på inventar i cellen til følge".

Og deri ligger noget af forklaringen på, hvorfor hele Kujalleq Kredsret bliver flyttet til Danmark i næste uge.

- Vi har lånt et retslokale af Aarhus Byret, og det er blandt andet fordi den tiltalte sidder tilbageholdt på R3 i Risskov, fortæller anklager i sagen Martin Strandby Nielsen.

De nærmere omstændigheder i sagen, kan han ikke komme ind på, fordi sagen endnu ikke er startet.

To håndfuld vidner

Til sagen hører som sagt et omfangsridt anklageskrift med i alt 28 forhold. Mest markant er de 14 forhold om forsøg på manddrab fra 22. marts om eftermiddagen, hvor den 21-årige tiltalte skød om sig med en riffel i Narsaq i omkring tre kvarter.

Fordi sagen er så omfangsrig, er der afsat fem dage til sagen, og i alt er der indkaldt 10 vidner, der skal afgive forklaring over video.

Udover skuddene mod helikopteren, skød han også mod mennesker på et tag og ind i et hus.

’Vi ses, når jeg lige har hentet en riffel’

Blot to dage før skyderiet gik manden ombord i en fiskekutter i havnen i Narsaq og stjal en halvautomatisk salonriffel kaliber 17 - altså den samme slags riffel, som han brugte to dage senere.

Ifølge anklageskriftet skete tyveriet mandag 20. marts. Dén dag truede han også en kvinde i byen på livet med ordene: "Vi ses, når jeg lige har hentet en riffel".

Kun geografien er skiftet ud

Selvom retssagen skal foregå i et dansk retslokale, er alt andet som det vil være, hvis sagen skulle køre i Kujalleq Kredsret.

Dommeren, domsmændene, forsvar, anklager og tolk bliver alle fløjet til Danmark til sagen, fortæller anklageren.

På den måde er det kun det geografiske, der er ændret fra Grønland til Danmark.

Og hvis anklagemyndigheden får medhold i deres påstand, skal den tiltalte forblive i Danmark på R3. Anklager Martin Strandby Nielsen går nemlig efter at få den 21-årige dømt til anbringelse på et dansk psykiatrisk hospital på ubestemt tid.

Altså en dom efter paragraf 157, som man dømmer psykisk syge og mentalt retarderede efter i Grønland.

Psykisk syg eller handicappet?

De retspsykiatriske patienter – altså de psykisk syge – er dem, der har en diagnose som skizofreni, bipolarlidelse eller andre psykiske sygdomme.

Gruppen med de mentalt retarderede indeholder mennesker der er udviklingshæmmede, men det kan også være dem med ADHD eller en grad af autisme. Altså nogen, der bliver vurderet til at have en form for handicap, fortæller Annemette Nyborg Lauritsen, der har beskæftiget sig med de særlig foranstaltningsdømte i mere end 25 år.


Kan ikke rummes herhjemme

Grunden til, at manden skal afsone i Danmark, hvis manden bliver dømt efter anklagerens påstand, er, at vi her i landet ikke kan rumme de psykisk syge eller mentalt retarderede kriminelle.

Vi har nemlig ingen institutioner at anbringe dem på.