Offentlige turismecentre møder kritik

Både kommuner og museer kritiserer Naalakkersuisuts lovforslag om selvstyreejede besøgscentre og turismeanlæg.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
18. juli 2016 11:54
Versionist Bikki P. Kleist

Anden runde af høringssvarene til lovforslaget om besøgscentre og turismeanlæg viser, at hverken Qeqqata Kommunia og Kommuneqarfik Sermersooq eller Museernes Sammenslutning, NUKAKA, er synderligt imponerede. 

Lovforslaget gør det muligt for Naalakkersuisut at oprette og drive en række centre og anlæg på steder, der rummer nationale seværdigheder eller viser emner, der er af interesse for turisterne.

Læs også Qujaukitsoq vil have turistcentre til hele landet

Museernes sammenslutning, NUKAKA, undrer sig, at Naalakkersuisut med loven vil adskille museernes og besøgscentrenes formidling af Grønlands kulturhistorie. 

Kulturhistoriske oplevelsestilbud "bør udvikles i samarbejde med eller inden for det allerede eksisterende museumsvæsen" skriver NUKAKA, der heller ikke er enige i antagelsen om at besøgscentre i sig selv vil tiltrække flere turister.

Også Qeqqata Kommunia påpeger i sit høringssvar, at det skal gøres klart hvilken rolle museerne får i forhold til besøgscentrene. Midtkommunen kritiserer også at loven ikke giver kommunerne mulighed for at få indflydelse på centrene enten gennem ejerskab eller medejerskab.

Kommuneqarfik Sermersooq er ligeledes skeptisk over for ideen om at det offentlige skal oprette og drive besøgscentre. Dermed er der stor risiko for konkurrenceforvridning med private aktører, skriver Kommuneqarfik Sermersooq. 

Læs også Isfjordscenter kan inspirere resten af landet