Østersøfiskere vil ændre billede af nuttede sæler

Omkring 50.000 sæler i Østersøen plager regionens fiskere så meget, at de samarbejder med miljøorganisationen Inuit Sila om tegne et mere realistisk billede af det pelsklædte havpattedyr.
01. december 2015 17:12

Inuit Sila er i øjeblikket på turné rundt i Skandinavien sammen med nordiske fiskere for at støtte dem i kampen for at nedbringe bestanden af sæler.

En ændring af synet på sæler kan nemlig også komme grønlandske fangere til gode.

For Thomas Thomsen, formand for Bornholm og Christiansøs Fiskeriforening, er sælen ikke bare et nuttet dyr med store øjne.

- For os fiskere først og fremmest er det jo et rovdyr, som græsser på fiskebestandene og tømmer vores redskaber for fisk. Og som i høj grad er smittebærer, så fiskene, som sælen spiser, bliver smittet med parasitter, siger Thomas Thomsen til KNR.

Siden slutningen af 1980’erne har sælen været fredet i Danmark, da bestanden var omkring 2000. Men siden er antallet vokset til omkring 50.000 stykker alene i Østersø-regionen. 

Læs også Inuit Sila kommer nordiske fiskere til hjælp

Og nu ønsker fiskere i Danmark, Sverige og Finland at få nedbragt antallet, så de ikke udgør en trussel for fiskeriet. Det vil miljøorganisationen Inuit Sila gerne hjælpe med, fortæller talsmanden Leif Fontaine.

- Vi er gået sammen, fordi vi sammen gerne vil opfordre politikerne til at lave lovgivning baseret på fornuft frem for følelser.

- Vi er nødt til at gå imod den måde, man betragter sælen på i Europa, hvor den betragtes som et sødt dyr, der ikke må udnyttes eller skydes, siger Leif Fontaine.

Læs også Inuit Silas sælkampagne får stor opmærksomhed

Dermed har man en fælles sag, hvis man kan ændre på sæl-lovgivningen i Norden. Fiskerne kan få lov at fiske i fred uden sælen spiser med. Og samtidig kan et mindre helligt syn på sælen hjælpe på eksporten af sælskind for Grønland, siger Thomas Thomsen.

- De kan komme til at få solgt deres skind igen. Det skulle jo helst være sådan, at når man kom i en sælskindsfrakke, var det noget, man så på med misundelse og ikke med hadske blikke og som dyremorder.

Læs også EU fastholder inuit-undtagelse for sælprodukter

Den danske fødevareminister, Eva Kjær Hansen, har foreslået, at fiskere med jagttegn kan få lov til at skyde sæler i Danmark. 

Men det er man imod hos Bornholm og Christiansø Fiskeforening. Her ser formanden hellere, at professionelle jægere - evt. fangere fra Grønland - vil komme og hjælpe med at regulere bestanden, mens fiskerne kan koncentrere sig om at fiske, siger han til KNR.