WWF: Oliespildet i Grønland kan være held i uheld

Der gik en hel uge, før Arktisk Kommando var klar til at fortælle, at oliepølen, der sidste mandag blev observeret cirka 350 kilometer sydøst fra Tasiilaq, var forsvundet.
Gitte Seeberg Foto © : Kim Vadskær/WWF Verdensnaturfonden
Skrevet af Jens Thorin
20. august 2015 07:01

Det bør alle lære noget af, mener WWF, Verdens Naturfondens generalsekretær, Gitte Seberg, der har skrevet et debatindlæg på Jyllands-Posten.dk.

Da olietankeren Exxon Valdez forulykkede ud for Alaska i 1989 tog det for eksempel tre timer, før kystvagten var ombord på skibet, mens det gik endnu hurtigere, da boreplatformen Deepwater Horizon eksploderede i Den Mexicanske Golf i 2010, skriver Gitte Seeberg.

I Østgrønland gik der en uge. Og hvis ulykken er ude et endnu fjernere sted næste gang, vil det tage endnu længere tid, før man når frem.

LÆS OGSÅ Østgrønlandsk oliespild forsvundet

 

En slags generalprøve for beredskabet

- Så det mest positive, man kan bruge oliespildet til, er at det var en slags generalprøve for beredskabet i Grønland. Det afslørede, hvordan beredskabet fungerer, hvad der kan gøres bedre, hvilke og hvor mange ressourcer, der er nødvendige og hvor afgørende vejret er for den slags operationer i Grønland, skriver Gitte Seeberg.

- Politikere og embedsmænd i Nuuk har gentagne gange lovet, at beredskabet ved olieefterforskning og en eventuel senere olieudvinding i Grønland vil være det bedste i verden. Men de har været forbavsende tavse i det aktuelle forløb!

Faktisk skylder de nu en offentlig evaluering af forløbet. Er de tilfredse med beredskabets indsats - også selvom der i det aktuelle tilfælde ikke var tale om et spild fra olieefterforskning, spørger Verdensnaturfonden generalsekretær?

Og konkluderer: Hvis oliespildet fører til at beredskabet geares bedre til de udfordringer, der er i Grønland, så vi undgår større ulykker i fremtiden, så kan oliespildet vise sig at være held i uheld, mener Gitte Seeberg.

LÆS OGSÅ Frygt for oliespild i Østgrønland