Voldtægtsofre glemmer aldrig

Det kom fornyligt frem, at Grønland ligger på toppen af FN's liste over de lande med flest seksuelle overgreb pr. indbyggere. Syv procent af vores børn under syv år misbruges seksuelt, ifølge undersøgelsen, Unge i Grønland.
10. september 2015 15:07

Seksuelt misbrug er et stort problem her i landet. En del af de børn, der bliver udsat for seksuelle overgreb, bliver mærket af det resten af livet. Selvom om overgrebet ligger mange år tilbage, påvirker det stadig hverdagen for voksne, der som børn er blevet udsat for seksuelt misbrug.

Sådan har det i høj grad også været for en anonym kilde, der fortæller om, hvordan hun blev seksuelt misbrugt som barn.

- Jeg tænker meget på det. Hvorfor er det mig, der er så ren og uskyldig, der skal udsættes for overgreb af den mand. fortæller KNR's anonyme kilde.

Læs også Krænkeren skal også hjælpes

Det tragiske oplevelse, som vores kilde blev udsat for, stoppede ikke efter det skete. Kilden har den dag i dag, som voksen, senfølger.

- Jeg oplever, at jeg ikke kan lide min egen person, nogle gange vil jeg ikke se mig selv i spejlet. Og nogle gange ser jeg min krop som noget urent og ulækkert, siger kilden.

 

Invalidrende følger
Psykolog Heidi Lindholm som er specialiseret i neuropsykologi og arbejder med rejseholdet, fortæller, at seksuelle overgreb kan have voldsomme senfølger. 

- De alvorlige følger kan være invaliderende og opleves som et personligt fængsel i ens egen krop og psyke.

- Man kan være afgrænset i sin livskvalitet, man kan simpelthen miste livskvaliteten. Man kan være præget af selvbebrejdelser, lavt selvværd, stort skyld og skamfølelse, siger psykolog Heidi Lindholm.

Læs også Naaja: Topplacering i voldtægter - vi burde skamme os

Det store samfundsmæssige ulighed i befolkningen er i følge Heidi Lindholm en af grundene til, at vi i Grønland har så høje tal for seksuelle overgreb.

- Problemet er så udbredt, fordi vi har de grundlæggende, alvorlige samfundsproblemer som f. eks. misbrug, vold, sociale økonomiske problemer og stor ulighed.

Læs også Børnetalsmand: - Vi bør beskytte børnene bedre

Forebyggelse skal i fokus, hvis vi i Grønland skal komme et skridt videre. Uden forebyggelse har Heidi Lindholm svært ved at se, hvordan vi kan komme videre som samfund.

- Hvis vi kigger på samfundsplan, så er konsekvensen f.eks. at man ikke er i stand til at tage en uddannelse, fordi man har så store psykiske og social problemer.

- Man er heller ikke i stand til at have et arbejde, og den virkning er yderligere en samfundsproblem, siger psykolog Heidi Lindholm.