Vittus vil ikke straffe EU

Det blev igen et nej til EU, som må væbne sig med yderligere tålmodighed i forhold til at blive observatør i Arktisk Råd. Trods den bebudede stramning af Inuit-undtagelsen fastholder Naalakkersuisut dog sin støtte.
Vittus Qujaukitsoq,arktisk råd
Foto © : Arctic Council
26. april 2015 13:27

EU må endnu engang kigge langt efter observatørstatus i Arktisk Råd. Ikke overraskende så var det Rusland, som denne gang stod i vejen for, at EU kunne blive observatør.

Rigsfællesskabet taler med én stemme i sager i Arktisk Råd, og Grønland bakker sammen med Danmark og Færøerne op om en udvidelse af Arktisk Råd, og at EU også kommer med som observatør.

 

Urimeligt kun at kigge på sælskind

Her i landet er EUs bebudede stramning af Inuit-undtagelsen lidt af en torn i øjet. Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender slår dog fast, at det ikke er nok til at få ham til at vakle i støtten til EU.

Læs også Grønland opfordrer EU til at lære om folk i Arktis

Læs også Store fordele ved rolle i Arktisk Råd

- Det er et enkelt element over en lang række andre forhold, som vi skal tage vare på. Så det vil være urimeligt kun at tage udgangspunkt i sælskind og udelukke EU, siger Vittus Qujaukitsoq.

 

Fortsætter med at presse EU

Dermed ikke sagt, at Naalakkersuisut ikke vil fortsætte med at lægge hårdt pres på EU i sagen om Inuit-undtagelsen.

 - Men selvfølgelig skal vi presse EU til at beskæftige sig med og få større forståelse for sælskind, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR.