Vittus i tale: Det er vigtigt, Grønland er med

Udviklingen af Arktis skal tage udgangspunkt i behov og ønsker fra folkene i Arktis. Alt andet vil være forkert, sagde naalakkersuisoq for udenrigsanliggender i sin tale ved Arktisk Råd.
25. april 2015 23:50

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, satte fokus på arktiske folks ret til bæredygtig fangst, da han fredag talte på ministermødet i Arktisk Råd.

Han slog også fast, at Grønland sætter pris på sin plads i rådet og forventer at beholde den.

- Lige siden begyndelsen af Arktisk Råd har Grønland været fuldt engageret i arbejdet. Det er vigtigt for os, at vi er til stede og hjælper med at forme beslutningerne om vores region, sagde Vittus Qujaukitsoq.

 

Naalakkersuisut vil udnytte klimaforandringer optimalt

Han pegede også på, hvordan den traditionelle livsstil i Arktis bliver påvirket af klimaforandringerne.

- Min regering vil sikre maksimal udnyttelse af de nye økonomiske muligheder, som klimaforandringer gør mulige i Arktis. Indenfor turisme, landbrug, olieefterforskning og industriel udvikling baseret på vandkraft.

 

Vores identitet stammer fra sælen og rensdyret

Qujaukitsoq pegede på, at de grønlandske traditioner er udviklet med de materialer, der er til rådighed i Arktis. 

- Fra sælen, hvalen, rensdyret, moskusoksen og isbjørnen. Disse ressourcer er nøglen til vores identitet og vores folk.

Læs også EU-kommissionen vil ændre i inuit-undtagelsen

En henvisning til at bæredygtig fangst skal være tilladt. I det hele taget gjorde Qujaukitsoq det klart, at udviklingen skal ske i balance mellem hensyn til miljøet og økonomisk udvikling i Arktis.

- Udviklingen af Arktis skal tage udgangspunkt i behov og ønsker fra folkene i Arktis. Alt andet vil være forkert, sagde Vittus Qujaukitsoq, da han fik ordet til ministermødet ved Arktis Råd.