Vittus håber forsvars-milliarder gavner Grønland

Vittus Qujaukitsoq håber, at øgede forsvarsudgifter i Danmark vil resultere i, at der løses flere opgaver i og omkring Grønland.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
24. marts 2017 14:16

Danmark drøfter lige nu at give flere penge til forsvaret, fordi USA nu forlanger at NATO-landene lever op til deres forpligtelse, om at bruge to procent af BNP på forsvaret. Og det gør man ikke i Danmark, der for tiden kun bruger lidt over det halve.

Under forsvarsministerens nylige besøg hos danske soldater i Irak kom det frem, at der formentlig er politisk opbakning til at øge forsvarsudgifterne, og forsvarsministeren lovede at komme med et udspil 1. oktober i år.

Udmeldingen giver naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, håb om, at flere af de ting, der blev præsenteret i analysen af 'Forsvarsministeriets fremtidige opgaveløsning i Arktis', vil blive gennemført.

- Jeg håber, at de nye politiske signaler i Danmark, vil være baggrund for, at vi med rapportens anbefalinger nu kan være med til markant at styrke den fremtidige sø- og redningstjeneste i Grønland, skriver Qujaukitsoq i en mail til KNR.

Han fremhæver også initiativer som involvering og uddannelse af grønlandske borgere i forsvarets opgaveløsninger, herunder på inspektionsskibene, nye arktiske forsvarsuddannelser i Grønland og Sirius-patruljen.