TAKSØE-RAPPORT Qujaukitsoqs ønsker til Rigsfællesskabets fremtid

Vittus Qujaukitsoq ser bl.a. på en grønlandsk ambassadør for Arktis i horisonten, hvor naalakkersuisoq ligeledes ønsker sig større indsigt i grønlandske og færøske interesser fra dansk side.
Foto © : KNR
02. maj 2016 15:00

Danmark bør engagere sig betydeligt mere i Arktis, lyder anbefalingerne i en rapport om Kongerigets fremtidige udenrigs- og forsvarspolitik. Især Forsvaret skal styrkes med flere midler og sørge for internet til befolkningen.

Mens en række anbefalinger til den danske udenrigspolitik i dag bliver præsenteret i Danmark (med den såkaldte Taksøe-rapport), udkommer naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, også med sine ønsker til Grønlands udenrigspolitiske fremtid.

Det sker i en kronik i magasinet “Udenrigs”.

Læs også Styrk Forsvarets indsats i Arktis

Læs også Fokus på Grønland og Arktis i dansk udenrigspolitik

Her skriver Qujaukitsoq, at der er behov for, at danske politikere og diplomater får bedre indsigt i Rigsfællesskabets opbygning og kompetencer til at forstå de forskellige interesser hos de tre lande i Rigsfællesskabet. 

Noget, som han håber, at Taksøe-rapporten vil anbefale også.

Han glæder sig dog over, at Grønland og Danmark ved mange lejligheder er repræsenteret sammen i udlandet, og at Danmark dermed baner vejen for bl.a. vigtige handelsmøder med udenlandske markeder. Qujaukitsoq håber også, at selvstyret kan åbne en eller to repræsentationer i udlandet inden for de kommende år. 

Læs også TAKSØE-OVERBLIK Sådan skal dansk forsvar og diplomati styrkes

Han roser ligeledes, at Danmark nu flere gange har udpeget en ambassadør for Arktis, men kalder det 'besynderligt', at en grønlænder aldrig har været udpeget til posten.

Et vigtigt punkt for Grønland er også, at landet på sigt at indgår toldaftaler med forskellige lande. 

Det er nødvendigt, da Grønland i dag står uden for en række frihandelsaftaler, som bl.a. EU har indgået med flere af Grønlands vigtige eksportmarkeder.