Vittus’ kritik vækker undren på Christiansborg

Formanden for Grønlandsudvalget forstår ikke kritikken fra Vittus Qujaukitsoq om dansk arrogance over for Grønland. Danske oppositionspartier undrer sig også.
Foto © : Folketinget/Steen Brogaard
13. december 2016 15:47

Venstres grønlandsordfører og formand for Grønlandsudvalget i Folketinget, Marcus Knuth, stiller sig uforstående over for kritikken fra naalakkersuisoq for udenrigsansligger, Vittus Qujaukitsoq i Politiken. 

Knuth mener ikke, at Danmark sidder ønsker fra Grønland, særligt på udenrigs- og sikkerhedsområdet, overhørigt.

- Forstår du Vittus’ (Qujaukitsoq, red.) kritik?

- Nej, det gør jeg faktisk ikke. VI har et meget, meget tæt samarbejde med Grønland i en række sager, herunder også Thule. Og det har jo kørt i langt tid. Vores tidligere regering (Venstre, red.) lagde meget vægt på samarbejdet med Grønland. Vores nye regering - det står også i regeringsgrundlaget - ligger utrolig meget vægt på samarbejdet med Grønland. Og så synes jeg, at det er lidt ærgerligt, at man tager den her form for dialog i medierne i stedet for i forhandlingslokalerne.

   LÆS OGSÅ: Danmarks arrogance er altødelæggende

- Men siden han går til et dansk medie med den her kritik, må man vel gå ud fra, at han netop ikke føler, at der er et gensidigt forhold, sådan som du udlægger det?

- Det skal jeg ikke gøre mig til dommer for. Jeg ved bare, at vi har et meget, meget tæt samarbejde med Grønland. Og Thule-basen er jo noget, som er vores alle sammens gode. Det er noget, som har været med til at sikre verdensfreden under Den Kolde Krig. Det er noget, som stadig indgår i Vestens forsvar af Arktis. Og det er selvfølgelig noget, der er i både Danmark og Grønlands fælles interesse. Og hvis der er nogle uenigheder her eller der, så synes jeg, at vi skal tage dem i en almindelig dialog i stedet for i medierne.

LÆS OGSÅ Først bekymret når kritikken kommer fra Kielsen

Samme udmelding har Grønlandsordfører fra Det Konservative Folkeparti, Rasmus Jarlov.

- Jeg synes, det danske Folketing og den danske regering gør alt, hvad vi kan for at inddrage Grønland.

Stilhed fra S og SF

Også SF og Socialdemokratiet udtrykker over for KNR undren over for kritikken. Særligt, hvorfor kritikken kommer netop nu, hvor Danmark og Grønland har flere sager, som landene bør stå sammen om. Ingen af de to partier har dog ønsket at udtale sig til citat i sagen.