Virksomheder skal betale for grønlandsk arbejdstilsyn

Landets virksomheder skal betale regningen for, at Grønland hjemtager ansvaret for arbejdsmiljøområdet. Det foreslår naalakkersuisut i en ny redegørelse. GE kritiserer modellen.
Virksomhederne skal betale et beløb, afhængig af deres størrelse, til Selvstyret, som skal dække udgifterne til et selvstændigt Arbejdstilsyn i Grønland. Det foreslår selvstyret i en ny redegørelse. Foto: arkiv
25. juli 2016 09:18

Det kan blive næsten gratis for Grønlands landskasse at hjemtage det fulde ansvar for arbejdsmiljøet fra Danmark.

Det viser beregninger fra Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel i en ny redegørelse, som Selvstyret, Beskæftigelsesministeriet og Statsministeriet i Danmark samt Arbejdstilsynet står bag.

Her fremgår det, at et hjemtaget arbejdstilsyn under Selvstyret vil koste 10,7 mio. kroner årligt, hvoraf 300.000 kroner vil være et engangsbeløb til flytteudgifter fra Danmark.

Penge, der skal hentes ind ved hjælp af et tvunget gebyr til grønlandske virksomheder, som - al efter størrelsen af gebyret - vil give en indtægt på mellem 5,5 - 11,4 mio. kroner årligt.

 

GE: Udgiften ender i landskassen

Men modellen møder kritik af Grønlands Erhverv, GE.

- Vi synes, det er en rigtig dårlig idé at pålægge erhvervslivet yderligere udgifter med noget, man egentlig får gratis i dag. Og så kan man også sige, at arbejdsmiljøet er jo ikke kun til gavn for erhvervslivet, det er til gavn for hele samfundet, så det bør jo finanseres over skatten, siger sekretariatschef Karsten Klausen til KNR.

Det er i dag den danske stat, der betaler og fører tilsyn med arbejdsmiljøet i Grønland (og Danmark) og uddanner medarbejdere i virksomhederne til at holde fokus på et bedre arbejdsmiljø.

Pengene til det bliver dog ikke tjent ind for landskassen, bare fordi regningen bliver sendt videre til virksomhederne, siger Karsten Klausen.

- Konsekvensen er jo, at virksomhederne får nogle ekstra udgifter og dermed bliver priserne dyrere. Både byggeriet vil stige, og priserne i butikkerne vil stige. Så det vil gå ud over borgerne i sidste ende og landskassen i og med, at landskassen finansiere 80 til 90 procent af al byggeri her i landet.

 

Fokus på andre områder

Ifølge redegørelsen vil overtagelse af området øge fokusset på sikkert arbejde i Grønland, fordi flere medarbejdere vil blive uddannet inden for området og dermed være med til at nedbringe antallet af arbejdsulykker.

Men hos GE mener man, at det i dag fungerer fint, at Danmark har ansvaret for arbejdsmiljøområdet i Grønland.

I stedet skulle Selvstyret bruge kræfterne på andre, allerede hjemtagende, områder, lyder det.

- I stedet for at hjemtage området synes jeg, at man skulle fokusere på de områder, som vi har hjemtaget og få dem til at fungere ordentligt, både inden for socialområdet og folkeskolen. Lad os nu få de ting til at fungere først, siger Karsten Klausen fra GE.

Det er planen, at hjemtagelsen skal behandles i Inatsisartut på forårssamlingen 2017, mens den endelige hjemtagelse skal ske fra 1. januar 2018.