Vidner afhørt via videokonference

De danske domstole er blevet digitaliseret, og fremover vil dommerne kunne bruge video, når varetægtsfængslede skal have forlænget deres afsoning via en videokonferrence direkte fra arresten.
Skrevet af Laura Aggernæs
23. januar 2015 16:21
Versionist Apollo Jeremiassen

Men videolinket kan også bruges til mange andre formål, f.eks vidneafhøringer.

Og systemet er allerede blevet brugt i en retssag for få dage siden, da to vidner fra Sjælland skulle afgive forklaring i en retssag, der foregik i Grønland, fortæller retspræsident ved retten i Næstved, Alex Elisiussen, til DR.

Læs også Bunken af gamle retssager skrumper for alvor

Mindsket risiko for fangeflugt

- Vi har blandt andet for nogle få dage siden haft en situation, hvor der var to vidner, der skulle afgive forklaring i en sag på Grønland, og der mødte de op her hos os i Næstved og burgte vores videolokaler til at afgive deres forklaringer op til Grønland. Og det fungerede upåklageligt.

- Og der er jo sparet kollosalt meget tid for det første, men også, det er meget mindre indgribende i forhold til de vidners tid og hverdag, at de kan møde op her hos os i stedet for at de skal på en lang rejse til Grønland, siger Alex Elisiussen.

Chefkonsulent hos Domstolsstyrelsen i Danmark Inge de Neergaard siger, at videoafhøringer især vil spare store ressourcer hos politiet og vil også mindske risikoen for fangeflugt, når arrestanten får sin varetægtsfængsling forlænget via en videoafhøring fra arresten.