Løkke og Kielsen: Vi skal værne om vores samarbejde

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og statsminister Lars Løkke er enige om at værne om og styrke samarbejdet mellem den danske regering og Naalakkersuisut.
Kim Kielsen hilser på Lars Løkke Rasmussen Foto © : Statsministeriet
Skrevet af Kenneth Elkjær
12. januar 2017 14:05

De to regeringsledere holdt torsdag formiddag møde i Statsministeriet på Christiansborg. Her blev de enige om en fælles udtalelse med fokus på samarbejde, selvom forholdet mellem Grønland og Danmark har været omtumlet i de seneste måneder.

- Vi er enige om, at der generelt og på langt de fleste områder er et godt, konstruktivt og respektfuldt samarbejde mellem Naalakkersuisut og regeringen, som er til gavn for begge lande. Det ønsker vi at værne om og styrke, udtaler de i en fælles erklæring efter mødet.

Rigsfællesskabet blev i slutningen af 2016 udfordret af blandt andet udtalelser fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, der kaldte Danmarks arrogance overfor Grønland for altødelæggende.

Kim Kielsen og Lars Løkke kommenterer ikke udtalelser eller andre aktuelle sager som servicekontrakten på Pittufik eller Grønnedal. De udtaler dog, at de to lande skal arbejde tæt sammen og inddrage hinanden.

- Der er enkelte sager, som vi ikke ser ens på. Men også dér er vi enige om, at vi skal finde fælles løsninger gennem en fortsat tæt og tillidsfuld dialog. Det vil Naalakkersuisut og regeringen sammen prioritere højt, siger de to.

Og det kræver, at der bliver udvekslet informationer og 'gensidig inddragelse' mellem Danmark og Grønland.

- Vi er enige om, at en høj grad af koordination mellem vores myndigheder er en forudsætning for, at vi i fællesskab også kan finde løsninger på vanskelige sager, herunder sager med vores internationale partnere.

Kim Kielsen er i Danmark for at deltage i nytårskuren på Grønlands repræsentation i København, der foregår torsdag eftermiddag.