Vi skal have repræsentanter på Island og USA

Grønlands rolle i den globaliserede verden vokser. Meget tyder på at Grønland skal have repræsentationer på Island og USA. Flere lande kan også komme på tale.
Skrevet af Noah Mølgaard
07. maj 2012 12:49

Det er Atassuts medlemmer af Inatsisartut Siverth K. Heilmann og Knud Kristiansen, der har stillet forslag til Inatsisartut under efterårssamlingen i 2011. Nu er forslaget blevet behandlet i Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg.

De to Atassut'er har foreslået, at der er bliver ansat repræsentanter for Selvstyret i USA, Tyskland og Rusland. Selve forslaget om repræsentanter i relevante lande for Grønlands udenlandske interesser fik opbakning fra de øvrige partier. Men der skulle dog diskutteres om hvilke lande, der var relevante for etablering af repræsentationer.

Et enigt Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg peger på Island og USA.

- En række islandske firmaer opererer her i landet og der er faste flyforbindelser. Der er også gennem de seneste år blevet opbygget et godt velfungerende samarbejde mellem de to landes sundhedsvæsen, skriver Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk udvalget i sin begrundelse for etablering af repræsentation på Island, hvor nogle af argumenterne også er det vestnordiske samarbejde og samarbejdet i fiskeri-erhvervet.

Der bliver også lagt vægt på at etablere en repræsentation i USA.

- Etablering af en grønlandsk repræsentation i USA vil betyde, at Naalakkersuisuts arbejde med oprindelige folks rettigheder i FN vil kunne intensiveres, skriver udvalget i sin betænkning.

Udvalget mener derimod, at grønlandske interesser i Rusland og England vil kunne varetages fra Grønlands repræsentation i Bruxelles.

Kina som også banker på døren for at komme ind i varmen i Arktisk Råd bliver også nævnt som en mulighed.

- Det vil  inden for en årrække vil være naturligt at styrke forholdet mellem Grønland og Kina, men udvalget finder at det er for tidligt endnu. Udvalget vil naturligvis fuldt ud acceptere såfremt Naalakkersuisut har en anden vurdering, skriver Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk udvalget.

Forslaget bliver anden behandlet i Inatsisartut torsdag den 10. maj.