GE og SIK: Vi skal bruge bedre tal for arbejdsløse

Antallet af personer uden arbejde falder, og faktisk mener SIK og Grønlands Erhverv, at gruppen af personer som reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet er mindre end det, de nuværende tal viser.
19. januar 2017 07:00

Derfor danner de fælles front for at få mere præcise tal for, hvor mange af de arbejdsløse, som generelt står til rådighed og kan varetage et arbejde.

Organisationerne har henvendt sig til Grønlands Statistik, da de mener, at de nuværende tal for antallet af arbejdssøgende giver et forkert billede af forholdene ude i den virkelige verden.

LÆS OGSÅ Varieret syn på løsning af arbejdsløsheden

Der var knap ni procent færre arbejdsløse i 2016 i forhold til året før. En glædelig nyhed, mener man hos SIK og Grønlands Erhverv, GE.

Men de mener samtidig, at tallet faktisk er endnu lavere, hvis man fjerner de personer, der reelt ikke er klar til at tage et arbejde fra statistikken.

LÆS OGSÅ Mange vælger alkohol frem for arbejde

 - Vi kan kunne konkludere, at vi har ledige, som er så tungt belastede af sociale udfordringer, at de ikke er reelt til rådighed for arbejdsmarkedet, siger Brian Buus Pedersen, direktør i GE.

Og dermed mener GE ikke, at de hører til i samme statistik som de personer, der er klar til at tage et arbejde, når de får det tilbudt.

Meldingen bliver bakket op af direktør i SIK, Jess G. Berthelsen. Han forklarer, at politikere og arbejdsgivere træffer beslutninger ud fra de fakta, som Grønlands Statistik fremlægger:

LÆS OGSÅ Enoksen: Alle skal rammes ved reformer

- Derfor er de nogle meget vigtige arbejdsredskaber, som vi skal forholde os til, siger han.

Hvis ikke man kender de rigtige tal er der en risiko for, at man laver de forkerte politiske reformer på området, lyder det fra GE.

Ifølge GEs egne undersøgelser er der flere byer, hvor der reelt ikke er nogen arbejdsløse, hvis man fjerner de personer, der ikke er i stand til at tage et arbejde fra statistikken. Det gælder blandt andet for Nuuk, Paamiut og Maniitsoq, fortæller Brian Buus Pedersen.

Grønlands Statistik oplyser, at de er i dialog med Selvstyret om den måde, statistikkerne bliver lavet på.