Vi mobber hinanden på grund af dialekter

Sproget er vigtig for vores identitet, men samtidig giver det anledning til gnidninger imellem befolkningsgrupper fra forskellige dele af landet.
Flere af eleverne på gymnasiet i Nuuk har oplevet mobning på grund af deres dialekt.
Skrevet af Merete Lindstrøm
15. december 2017 13:57

Vi mobber hinanden på grund af dialekter. Det er en af konklusionerne i Forsoningskommissionens betænkning fra sidste uge. Det er ifølge Katti Frederiksen, der er leder af Grønlands sprogsekretariat ikke et særsyn.

- Det er ikke specielt her i Grønland, at man mobber eller nedgør på baggrund af ens dialekt eller sprog. Det sker desværre også i alle andre lande.

Hun mener, at problemet her i Grønland blandt andet handler om den standardisering, man har lavet af sproget 

- Der findes jo regler i forhold til standardsproget, men det er ikke ensbetydende med, at det skal gå ud over ens dialekt, siger hun.

Fører til mobning blandt børn og unge

Katti Frederiksen fortæller, at det blandt andet kommer til udtryk som mobning blandt børn og unge, og det er der flere på GUX i Nuuk, der har oplevet på egen krop.

LÆS OGSÅ Forsoning er på skoleskemaet

- Det er ligesom om, man ikke må tale østgrønlandsk, når man bor i vest, fortæller Winnie Ignatiussen, der er flyttet til Nuuk fra Tasiilaq.

I de værste tilfælde kan mobningen udvikle sig til fysisk håndgemæng.
- Jeg stod og snakkede med mine venner fra Østgrønland, og så var der en fremmed  mand, der gik forbi og sagde, at vi talte grimt, fortæller Poul Ib Uitsatikitseq, der også er fra Tasiilaq.

Frederiksen: Dialekter skal synliggøres i folkeskolen

 - Det var ikke hårdt fysisk vold, men han væltede mig omkuld, fortæller Poul Ib.

Ifølge forsoningskommissionen er det altså et generelt problem, der skal tages hånd om, hvis man vil forsone sig med hinanden som befolkning.

LÆS OGSÅ Videnscenter, sprog og en undskyldning

Katti Frederiksen fra sprogsekretariatet mener, det handler om at give det mere opmærksomhed og gøre det legitimt med forskelligheder i sproget allerede fra en ung alder. 

 - Jeg mener, at vi skal synliggøre dialekterne. Især i folkeskolerne, siger hun.