Royal Greenland: Vi kunne ikke tjene penge i Polen

Royal Greenland har solgt sin fabrik i Polen. Direktør Mikael Thinghuus forklarer, at det ikke lykkedes at tjene penge på fabrikken.
Foto © : Royal Greenland
15. juni 2017 07:57

Den grønlandske fiskegigant meldte onsdag ud, at de ikke længere vil drive deres fabrik i Koszalin, Polen, som man har ejet i mere end ti år. Fabrikken manglede fisk at forarbejde, lyder forklaringen fra virksomhedens direktør.

- Det er en meget stor fabrik med mere end 1000 medarbejdere, men selvom den er så stor, så er den svær at tjene penge på, fordi der ikke er produktion nok, siger direktør Mikael Thinghuus.

Fabrikken har aldrig været nogen god forretning for Royal Greenland, selvom der røg 14.000 tons fisk igennem produktionen hvert år.

- Den har aldrig tjent penge, selvom det er en fremragende fabrik, der er drevet godt. Den gik nogenlunde lige op. For at tjene rigtig gode penge, kræver det en meget stor produktionsmænge, siger direktøren.

LÆS OGSÅ Royal Greenland sælger stor fabrik

I Polen har Royal Greenland den danske fiskevirksomhed Espersen A/S som nabo. De har en stor produktion, men mangler plads og lokaler. Derfor er de to parter blevet enige om, at den danske virksomhed køber fabrikken, men fortsætter med at producere samme type produkter, som Royal Greenland producerer på fabrikken i dag.

Fremadrettet kommer det selvstyreejede selskab til at købe fiskeprodukterne af Espersen A/S, og så står Royal Greenland for at sælge dem ude på verdensmarkedet.

Mikael Thinghuus forklarer, at salget af fabrikken er en del af en større strategi i virksomheden, der går ud på at have fabrikker, der forarbejder de fisk, der kan fanges i havet ud for de grønlandske kyster.

LÆS OGSÅ Royal Greenland laver historisk stor investering i trawlere

Thinghuus henviser til, at man i 2013 solgte sin fabrik i Wilhelmshaven i Tyskland, og siden har man opkøbt Arctic Green Food og investeret i to nye trawlere.

- Salget af Koszalin er i virkeligheden et af de sidste skridt i en strategi, som vi startede for flere år siden.

Men nu er det også slut.

- Der er ikke flere fabrikker, der skal sælges, siger direktør Michael Tinghuus, Royal Greenland.