Venstrefløjspartier opfordrer til øget nordisk samarbejde

En række nordiske venstrefløjspartier herunder Inuit Ataqatigiit opfordrer nu deres respektive regeringer til at frigøre deres udenrigs- og sikkerhedspolitik fra NATO og i stedet bruge flere kræfter på det nordiske samarbejde.
Foto © : Søren Sigfusson/norden.org
Skrevet af Thomas Munk Veirum
26. marts 2017 16:05
Versionist Erna Lynge

Opfordringen kommer, efter at valget af Donald Trump gentagne gange har skabt tvivl om USA’s sikkerhedsgaranti til NATO. Den nyvalgte amerikanske præsident har også krævet, at forsvarsalliancens medlemslande øger deres forsvarsudgifter.

- Med Trump har verdens stærkeste militærmagt fået en øverstkommanderende, som er utilregnelig og ikke har respekt for international ret, hedder det i en fælles erklæring fra de i alt ni venstrefløjspartier fra Danmark, Finland, Norge, Sverige, Island, Færøerne og Grønland.

De nordiske lande skal stå sammen

Partierne skriver videre, at, "Valget af Trump har gjort verden mere usikker og øget risikoen for, at USA og i forlængelse NATO vil gå med i aktuelle væbnede konflikter eller starte nye. Udviklingen i USA forstærker behovet for, at vi i Norden øger vores samarbejde.

I et fælles udspil foreslår venstrefløjspartierne, som tæller danske Enhedslisten, Alternativet og SF samt Inuit Ataqatigiit blandt andet, at de nordiske lande forbereder og samøver militærstyrker, som kan deltage i fælles fredsbevarende opgaver med et FN-mandat - den endelige beslutning om at deltage skal dog stadig træffes i de respektive lande.

Endvidere skal landene forpligte sig til at forbyde eksport af våben til undertrykkende og krigsførende lande. Og endelig skal Norden og Arktis være atomvåbenfrie zoner.

I en kommentar til Information understreger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at NATO er - og bliver - »hjørnestenen« for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Men det nordiske samarbejde er også en »prioritet« for Danmark.