Venstre kræver fuld Thule-åbenhed

Venstre vil fremlægge alle minister-dokumenter i Thule-sagen, hvis partiet vinder Folketingsvalget, oplyser partiet.
27. maj 2015 06:34

Der går nu dansk valgkamp i Thule-sagen. Hvis Venstre kommer til magten efter det kommende folketingsvalg, vil partiet nemlig offentliggøre alle  dokumenter fra Udenrigsministeriet i Danmark vedrørende servicekontrakt-udbuddet på Thule-basen.

Det siger partiets grønlandsordfører, Troels Lund Poulsen, til KNR.

- Det er klart, hvis vi vinder valget, kommer vi selvfølgelig til at granske det her nøje. For vi mener, at det her er en meget, meget alvorlig sag, og den vil vi til bunds i. For vi mener ikke, at man fra dansk side har vogtet de aftaler, man skulle i forhold til rigsfællesskabet, på en tilfredsstillende måde.

LÆS OGSÅ Thule-samråd - 11. time


Minister-dokumenter bliver holdt tilbage

Udtalelsen kommer efter et åbent samråd i Folketingets Grønlandsudvalg tirsdag, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt og udenrigsminister Martin Lidegaard deltog. Og hvor især Thule-sagen igen-igen blev diskuteret.

Under mødet oplyste Lidegaard - som tidligere - at al korrespondance mellem Udenrigsministeriet og selvstyret i Thule-sagen vil blive fremlagt. Det sker for at vise, at selvstyret har været inddraget både før, under og efter udbuddet af servicekontrakten på Thule-basen.

LÆS OGSÅ Helle Thorning-Schmidt og Martin Lidegaard til samråd i Grønlandsudvalget

Dog bliver det uden såkaldte ministerforelægger - det vil sige dokumenter, som skiftende udenrigsministre har fået af embedsmænd i Udenrigsministeriet. Det er der nemlig ikke tradition for i Folketinget, pointerer udenrigsministeren.

- Det er fordi, de ikke har noget med korrespondancen mellem Danmark og Grønland at gøre. Det er ligesom der i Grønland pågår en undersøgelse om, hvad der er sket internt i Grønlands regering. Det skal jeg heller ikke blande mig i. Det vil danne en ny præcedens mellem Folketinget og regeringen, som måske ikke er rimelig. Men det er heller ikke det, der er blevet efterspurgt - der blev efterspurgt, om Danmark og Grønland har arbejdet tæt sammen om det her. Og det vil de her dokumenter også vise, siger Martin Lidegaard til KNR.


Poulsen: Alt skal frem

Men det argument køber Troels Lund Poulsen ikke.

Hvis Grønland og Danmark skal have fuld indsigt i, hvem der har vidst hvad om udbuddet af servicekontrakten, skal også ministerforelæggelser frem i lyset, mener han.

- Hvis man skal vise, hvordan korrespondancen har været, skal vi selvfølgelig se den korrespondance, der er har været mellem Udenrigsministeriet og Statsministeriet og også det grønlandske selvstyre på én side. Men vi skal også se de potentielle ministerforelæggelser, der har været i sagen. Og selvfølgelig har der været ministerforelæggelser også på dansk side, siger Troels Lund Poulsen til KNR.