Venstre: Grønlandske ønsker er med i finanslovsforhandlinger

Grønlandske ønsker var repræsenteret under de danske finanslovsforhandlinger via danske partier, lyder det fra Venstre. Men Siumuts samarbejdspartner, Socialdemokraterne, forlod hurtigt forhandlingerne, og IA blev aldrig repræsenteret.
21. november 2015 15:33

Selv om Inuit Ataqatigiit og Siumut igen i år ikke nåede til forhandlingsbordet hos den danske finansminister, blev partiernes ønsker til finansloven for 2016 fremsat. 

Det siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen, til KNR.

- Det er mit indtryk, at man har været repræsenteret for de nordatlantiske (mandater, red.) via de partigrupper, som man traditionelt tilslutter sig her i Folketinget.

- Og derfor kan man sige, at de sættemøder, som man kalder det - altså de første indledende møder, hvor alle Folketingets partier har været i Finansministeriet - at de synspunkter i princippet kan være blevet repræsenteret, siger ordføreren.

Læs også Aaja glad for endelig at mødes med dansk finansminister

 

Finansministeriet har overset IA

Men det er kun Siumut, der har et politisk samarbejde med Socialdemokraterne i Folketinget. Og da Socialdemokraterne hurtigt trak sig fra finanslovsforhandlingerne med Venstre, faldt eventuelle krav fra Siumut samtidig bort.

Til gengæld samarbejder Inuit Ataqatigiit ikke fast med et dansk parti på Christiansborg. I stedet har Aaja Chemnitz Larsen (IA) gentagende gange forsøgt at få et møde med finansminister Claus Hjort Frederiksen - uden held. Det samme gælder også for Aleqa Hammond (S).

Men det beror - måske - på en misforståelse, siger Jacob Jensen:

- Så kan jeg forstå, at der er et enkelt grønlandsk medlem, som ikke har tilsluttet sig (et politisk samarbejde med et dansk parti, red.). Og det er jeg ikke sikker på, man har været 100 procent opmærksom på i Finansministeriet. Det er i hvert fald de oplysninger, jeg har fået… At man føler, at man har indkaldt samtlige partier.

Læs også Forarget Aaja rykker dansk finansminister

Læs også Dansk finanslov er forhandlet på plads

 

Regering lovede samarbejde

Finansloven for næste år er Venstre-regeringens første finanslov efter valget i juni. Et valg, der førte til Venstres regeringsgrundlag, hvor der bl.a. står: 

Vi ønsker et tæt og konstruktivt samarbejde med Færøerne og Grønland. Det gælder på områder, som Danmark varetager for hele Rigsfællesskabet.

- Hvorfor bliver de grønlandske partier ikke inviteret direkte til hovedforhandlingerne, når man i regeringsgrundlaget lægger op til et tæt og konstruktivt samarbejde?

- Jamen jeg svarer dig fuldstændig, som jeg har gjort hele tiden. Det er, at når man forhandler finanslov, så har man gennem alle årene - som jeg har forstået det - inviteret partierne. Og i de partier har man haft de grønlandske mandater repræsenteret. Og det er også det, man har gjort i år, siger Jacob Jensen. 

Møde fører ikke til finanslovs-åbning

Siumut og IA har nu fået en invitation fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til et møde, der endnu ikke er fastlagt. Her vil finansministeren tage ‘forhold, som de grønlandske mandater fremfører, alvorligt’, siger Jacob Jensen.

Men det betyder formentlig ikke, at ønskerne kommer finansloven for næste år, erkender han. I stedet kan der blive tale om separate bevillinger.

- Nej, det vil det ikke nødvendigvis betyde, fordi finanslovsaftalen er jo, som finanslovsaften er. Selv om der selvfølgelig kan nå at ske ændringsforslag frem mod 3. behandlingen, som finder sted lige op mod jul.