Offentlighedslov Venstre er parat til at udsætte lov for Grønland

Justitsministeriet ønsker at sætte den danske offentlighedslov i kraft for sager om Grønland i sin nuværende form. Men Venstre er parat til at vente, ‘hvis Selvstyret ønsker det’.
29. maj 2017 05:56

Regeringspartiet Venstre er parat til at udskyde forslaget om, at den danske offentlighedslov i dens nuværende form skal gælde på danske ansvarsområder i Grønland og Færøerne.

Hvis landene altså ønsker det. Det siger partiets offentlighedsordfører, Jan E. Jørgensen, til KNR.

- For min skyld ingen alarm.

Uenighed om lov i regeringen

I en mail bekræfter Justitsministeriet ellers over for KNR, at lovforslaget forsat skal fremsættes i Inatsisartut, som den står i dag.

Også selv om der er lagt op til forhandlinger i Folketinget om at lempe dele af loven, som handler om offentlighedens indsigt i ministres dokumenter - den såkaldte ‘ministerbetjeningsregel’.

Noget, der også er hensigten fra regeringens side ifølge regeringsgrundlaget. Men det ændrer ikke på Justitsministeriets plan.

“Justitsministeriet finder ikke, at ikrafttrædelse af den gældende offentlighedslov bør afvente forhandlingerne om ændring af loven,” skriver Justitsministeriet i en mail til KNR.

Det er ikke en sag, som Venstre ‘har brugt ret mange kræfter på’, erkender Jan E. Jørgensen. Faktisk har ordføreren ikke hørt om sagen, før KNR kontaktede ham.

Han mener, at det giver ‘en vis logik’ at have samme udgave af offentlighedsloven på de områder, som danske ministre er ansvarlige for, herunder også for Grønland og Færøerne.

Men det kan vente, til en ændring af offentlighedsloven er faldet på plads i Danmark - hvis Selvstyret henvender sig med ønske om udsættelse.

- Man kunne jo også reparere på det bagefter. Men hvis det kommer som et ønske fra Selvstyret og Landsstyret (at udsætte lovforslaget, red.), så kunne vi se på det, siger Jan E. Jørgensen.


Offentlighedslov deler regeringer

Inuit Ataqatigiit har som eneste parti i koalitionen udtrykt klar modstand mod den danske offentlighedslov. Men også i Danmark har der længe været splid mellem regeringspartierne, siden loven blev sat i kraft i 2013. 

Venstre har forsvaret loven, mens formanden for De Konservative - og nu justitsminister - Søren Pape Poulsen har krævet, at loven bliver ændret. 

Liberal Alliance stemte helt imod den nuværende lov i 2012. Og så sent som i april har partiets politiske ordfører, Christine Egelund, udtalt til Jyllands-Posten, at der skal være større åbenhed i ministerierne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hende eller Liberal Alliances grønlandsordfører, Carsten Bach, om, hvorvidt Liberal Alliance også mener, at loven skal skrottes for sager om Grønland.

Men i en sms til KNR oplyser Carsten Bach kort, at han ‘ikke var klar over’, at forslaget er fremsat for Grønland.