Kielsen: Vejen mod selvstændighed kan blive for dyr

Debatten om selvstændighed går højt i disse år. Men prisen for at blive en selvstændig nation, kan blive for dyr, lyder det nu fra Kim Kielsen.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
07. april 2017 14:09

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, gør det klart, at befolkningen skal kunne følge med udviklingen, hvis det overhovedet skal give mening at blive selvstændige.

Kielsen fremhæver selvmord som et tema, der skal tages hånd om, før selvstændighed kan diskuteres som et realistisk mål i fremtiden.

- Vi står i en situation, hvor 500 af vort lands befolkning gennem ti år har taget deres eget liv, og hvoraf omkring 60 af dem var børn.

- Hvis ikke vi forud for landets fulde selvstændighed har taget hånd om andre alvorlige problemer i samfundet, hvad vil vi så i grunden opnå med landets kommende selvstændighed? spørger Kim Kielsen i en udtalelse, der er lagt ud på Naalakkersuisuts hjemmeside. 

LÆS OGSÅ Vi skal læse os til selvstændighed

Vi skal nok blive selvstændige

Der skal dog ikke herske tvivl om, at Kim Kielsen tror på, at vi bliver selvstændige på et tidspunkt i fremtiden. Men der er nogle alvorlige problemer i vores samfund, der skal håndteres først.

- Vi skal derfor i disse år arbejde for, at uddannelsesniveauet i landets befolkning som helhed bliver løftet og at befolkningen i samfundet, som er de vigtigste ressourcer her i vort land, generelt bliver stærkere på alle måder, udtaler Kielsen og fortsætter. 

- Vi har derfor masser af opgaver at tage fat om, udtaler formanden. 

LÆS OGSÅ Klynkeri fører ikke til selvstændighed

Fornylig fik Sermitsiaq.AG foretaget en undersøgelse i befolkningen, der viser, at 44 procent kun ønsker at være selvstændige, hvis det kan ske uden, at det går ud over økonomien. 27 procent ønsker slet ikke selvstændighed, mens 23 procent ønsker et selvstændigt Grønland, selvom det får konsekvenser for økonomien.

LÆS OGSÅ 44 procent vil ikke være selvstændige for enhver pris