Var sandheden for voldsom til at blive sagt?

En skanning og undersøgelse af et ældgammelt håndtegnet kort kaster nyt over Mylius-Erichsen og Høgh Hagens endeligt på isen i Nordøstgrønland. For er det sandt, at ligene aldrig blev fundet, eller var sandheden bare for grum til at komme frem?
Skrevet af Martine Lind Krebs
18. januar 2013 07:32

Lederen af Danmark-Ekspeditionen til Nordøstgrønland Ludvig Mylius-Erichsen og hans rejsefælle Niels Peter Høeg Hagen omkom under ekspeditionen i 1908. Deres lig og dagbøger blev aldrig fundet. Eller sådan har den officielle forklaring i hvert fald lydt i mere end 100 år. Men ifølge foredragsholderen og grønlandseksperten Steffen Holberg er det ikke rigtigt.

Det er en analyse af et kort tegnet af polarforskeren J.P. Koch, som også var med på ekspeditionen, der ligger til grund for antagelsen. Kortet dukker op i 1988 blandt J.P. Kochs ejendele. Det viser 79 Fjorden, hvor Mylius-Erichsen og Høeg-Hagen mistede livet. Denne sommer underkastedes kortet en grundig undersøgelse med en særlig skanner til gamle dokumenter, som står på Nordisk Forskningsinstitut i København. Bag undersøgelsen står medlemmerne fra Nordøstgrønlands Kompagni Jens Erik Schultz og Steffen Holberg:

Men først skal vi tilbage til 1908. Da det står klart for deltagerne på Danmark-Ekspeditionen, at Slædehold 1 er forsvundet, bliver J.P. Koch og den grønlandske slædekusk Tobias Gabrielsen sendt ud for at finde ud af, hvad der er sket og for at finde slædeholdets kort og dagbøger. De finder liget af ekspeditionsdeltager Jørgen Brønlund med en kortfattet meddelelse om, at Mylius-Erichsen og Høeg Hagen er omkommet på 79 Fjorden. Kochs officielle forklaring lyder på, at han på grund af sneen ikke kunne eftersøge de to omkomne. Men analyserne af kortet viser noget andet.

På kortet er der ude på 79 Fjorden ved Eli Knudsens Øer tegnet en prik, et kors, en pil med en ring om det hele og teksten ’Alene her’.

- Den prik opdager vi først ved skanningen, vi kan også se, at det er et kors, han har tegnet, ikke bare et kryds. Det kan for mig kun betyde, at det må have noget med Mylius og Hagen at gøre. Og når der står 'alene her', så må Koch nødvendigvis have været derude, siger Steffen Holberg.

Koch fandt altså ifølge Steffen Holberg ligene af de to ekspeditionsdeltagerne. Og har Steffen Holberg ret i dette, så døde Mylius-Erichsen og Høeg Hagen på positionen 79,21’N 18,44’W.

Men noget gjorde, at offentligheden ikke skulle høre dette, mener Steffen Holberg. Øverst på kortet har Koch skrevet sin forklaring på, hvorfor det ikke skulle frem.

- Wegener-Trolle mener ikke skulde offentliggøres. Omstændigheder for slette. Tobias uviden

Steffen Holberg mener, der kun kan være én forklaring på, hvad det var for slette omstændigheder:

- Man ved der er mange isbjørne i det område, og sandsynligheden for, at en bjørn finder de to lig, der ligger der et halvt år, er umådelig stor. Det ville man sandsynligvis ikke kunne komme hjem til København og sige. Det må være de omstændigheder, der er for slette, siger han.

I kan læse mere om de opsigtsvækkende opdagelser i det seneste nummer af Tidsskiftet Grønland. Steffen Holberg overvejer også at skrive en bog om Danmark-Ekspeditionen.