Vælger undersøgelse: Inuit Ataqatigiit bliver det største parti

Inuit Ataqatigiit bliver med et tigerspring det største parti efter valget. De får nemlig 44 procent af stemmerne efter valget på tirsdag 2. juni 2009. Politisk kommentator cand.scient. adm. Sten Lund siger, at de unge landstingskanditater der er stillet op spiller en stor rolle.
28. maj 2009 13:30

Men Sten Lund stiller samtidig spørgsmålstegn ved troværdigheden af denne vælgerundersøgelse der er fortaget af Ilisimatusarfik.

- Troværdigheden kan ligge på et lavt niveau fordi, der er under 500 personer som er blevet spurgt. Man siger normalt at for en undersøgelse kan være troværdig og på baggrund af repræsentatitivt snit af befolkning, da skal den være oppe på omkring 1000 og 1200 personer, det siger politisk kommentator, cand. scient. adm. Sten Lund.

Det er den første videnskabelige vælgerundersøgelse, der er foretaget i Grønland, han kommenterer.

Pia Vedel Ankersen, der er lektor ved administrationslinien på Ilisimatusarfik, har stået for denne undersøgelse. Undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort, men det danske dagblad Politiken har fået lov til at kigge på nogle af undersøgelsens tal.

Ifølge Politiken mister Siumut som nævnt 9 procent af vælgerne, men samtidig bliver koalitionspartneren Atassut halveret. Derfor kan koalitionen ikke mønstre et flertal efter valget, ifølge Ilisimatusarfiks vælgerundersøgelse. Sten Lund påpeger også at veluddannede kandidater fra Inuit Ataqatigiit kan have haft en stor betydning i denne undersøgelse.