USA's militær skal etablere havn i Gaza til nødhjælp

Det Hvide Hus bekræfter, at præsident Biden har givet militæret besked på at etablere en havn i Gaza.
Ifølge kilden fra det amerikanske embedsværk er Israel blevet informeret om USA's planer. USA vil samarbejde med Israel om sikkerheden omkring havnen, oplyste kilden til AFP. Foto © : Mohammed Salem/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
08. marts 2024 10:41

USA's præsident, Joe Biden, har givet det amerikanske militær ordre om at etablere en havn ud for Gazas kyst for at sikre levering af nødhjælp.

Det oplyser Det Hvide Hus i en pressebriefing. Præsidenten vil bekræfte planerne i sin State of the Union-tale, som han holder natten til fredag dansk tid.

Havnen skal blandt andet kunne modtage store skibe med mad, vand og medicin.

En højtstående amerikansk embedsmand fortalte tidligere torsdag om planerne, skrev AFP. Og nu har Det Hvide Hus altså bekræftet dem.

Det er uvist, hvornår havnen vil stå klar.

Inden det blev bekræftet i Washington D.C., sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at det varslede tiltag er vigtigt, for "den humanitære situation i Gaza er katastrofal".

- Det er rigtig positivt, at der nu lægges op til, at USA's militær vil etablere en kaj i Gaza, så der kan komme nødhjælp ind - udenom den grænse, som Israel holder lukket.

- Der er også dansk hjælp i kø, som lige nu bare står og venter på grænsen. Det er ganske enkelt uholdbart, sagde han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Danmark har ifølge udenrigsministeren længe presset på for, at Israel lader mere humanitær hjælp komme ind i Gaza.

Med havnen i Gaza kommer USA tættere på krigen i Gaza, end landet hidtil har været.

Ifølge kilden fra det amerikanske embedsværk er Israel blevet informeret om USA's planer. USA vil samarbejde med Israel om sikkerheden omkring havnen, oplyste kilden til AFP.

Det bekræftede en unavngiven israelsk embedsmand overfor nyhedsbureauet Reuters. Embedsmanden sagde til Reuters, at bygningen af havnen vil ske i koordinering med Israel.

Desuden vil USA's militær koordinere leveringen af nødhjælp med "partnere og allierede" samt FN og forskellige nødhjælpsorganisationer.

Under den fem måneder lange krig i Gaza har der været stor mangel på især mad til de palæstinensere, som bor i området.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har tidligere på ugen advaret om, at flere børn er døde af sult i det nordlige Gaza.

Joe Biden meddelte i sidste uge, at USA var begyndt at kaste nødhjælp ned til borgerne i Gaza fra luften.

Meddelelsen kom, efter at flere end 100 palæstinensere mistede livet under uddeling af nødhjælp i det nordlige Gaza.