Adjunkt: USA's hårde tone kan ændre spillereglerne i Arktisk Råd

En usædvanlig bombastisk tale fra den amerikanske udenrigsminister kan varsle nye tider i Arktisk Råd, vurderer adjunkt i international politik.
Foto © : ILISIMATUSARFIK
Skrevet af Sara K. Jakobsen
11. maj 2019 11:24

Kina skal holde sig langt væk fra Arktis. 

Det var budskabet fra den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo, da han holdt tale i Arktisk Råd i denne uge.

Han langede også gevaldigt ud efter Rusland med en usædvanlig hård kritik. En opsigtsvækkende tale, mener adjunkt i international politik, Rasmus Leander Nielsen:

- Der er tendenser til, at der er nogle ting der rykker sig i de her år, som vi skal være varsomme med, siger han. 

Hård tone mod Kina og Rusland

Tirsdag blev mødet holdt i den finske by Rovaniemi. Til stede var otte udenrigsministre fra arktiske stater, herunder altså også den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo og Ruslands Sergey Lavrov.

LÆS OGSÅ Udenrigsminister tøver med klare svar om oprustning i Arktis

Formålet med staternes sammenkomst er at finde fælles løsninger på landenes udfordringer med for eksempel klima og miljø.

Men Mike Pompeo drejede fokus i en ny retning og brød traditionen om, at man ikke diskuterer storpolitikiske spørgsmål som for eksempel sikkerhedspolitik.

 

- Vi er bekymrede over Ruslands krav om de internationale farvande i den nordlige sørute, herunder de nyligt udmeldte planer, som er forbundet med Kinas ambitioner om en ny maritim silkevej, siger USA's udenrigsminister Mike Pompeo.

Tonen blev dog endnu hårdere, da den amerikanske minister kaldte russerne for lovløse og understregede, at Kina skal holde sig væk fra Arktis.

LÆS OGSÅ Pompeo kritiserer Rusland og Kinas rolle i Arktis

- Der er kun arktiske stater og ikke-arktiske stater. En tredje kategori eksisterer ikke. Og selvom Kina mener noget andet, giver det dem ikke ret til noget, sagde Pompeo.

Kan eskalere

Og sådan en tale kan sagtens skabe røre i den ellers fredelige forsamling, som Arktisk Råd er, vurderer Rasmus Leander Nielsen.

LÆS OGSÅ USA advarer Danmark om kinesisk entreprenør i Grønland

- Vi ser faremomenter, hvor vi kan blive bange for, at det rykker ved den der exceptionelle fred, som vi har i Arktisk Råd: tilliden forsvinder, staterne begynder at opruste, mistilliden bliver større og Arktisk Råd får en birolle og bliver irrelevant hen ad vejen, siger han.

Han påpeger dog, at vi skal op på et endnu højere niveau af konflikt, før situationen bliver alarmerende. 

- Vi ser tendenser, der går tilbage til dynamikker fra den Kolde Krig. Men vi er der slet ikke endnu. Men vi ser tegn på, at vi kan gå i den retning, siger Rasmus Leander Nielsen.