Uranmodstandere sidder på råstofferne

GME arbejder for at starte landets største erhvervsprojekt nogensinde med minen ved Kuannersuit. Et projekt som har været omgærdet af stor uenighed og kontrovers, fordi fjeldet blandt andet gemmer på store depoter af uran.
Foto © : KNR
29. april 2017 12:25

Med mandagens omrokeringer i Naalakkersuisut er det nu to uranmodstandere, der sidder på nogle af nøgleposterne, når tilladelserne til  skal gives.

Således er Inuit Ataqatigiits Múte Bourup Egede naalakkersuisoq for råstoffer, mens Hans Enoksen, Partii Naleraq, nu får ansvaret for erhverv og arbejdsmarked, som beskæftiger sig med en række tilladelser til projektet.

Råstofprojekter her i landet bliver faktisk behandlet i hele tre departementer. Også Kim Kielsen, der har overtaget miljøområdet skal nemlig ind over de endelige tilladelser.

LÆS OGSÅ Aftale bør give Danmark indflydelse på råstof-politikken

Naalaakkersuisuts hidtidige holdning er, at de går videre med Kuannersuitprojektet ved Narsaq, men at partierne er enige om at være uenige i forhold til udvinding af uranholdige stoffer.

Hos Grønlands Erhverv forholder de sig ikke for eller i mod uran, men siger, at det er vigtigt, at beslutninger afspejler loven og ikke politikernes holdninger. 

LÆS OGSÅ GE frygter råstof-toget kører fra Grønland

Derfor er det vigtigt, at råstofsselskaberne ved, hvor de står.

- Vi interesserer os for, at GME og andre, der ønsker at investere i Grønland, kender rammebetingelserne, og at betingelserne ikke ændrer sig fra koalition til koalition, lyder det fra direktøren for GE, Brian Buus Pedersen.

LÆS OGSÅ Danske politikere hæmmer råstofudvikling

Derfor mener han, at det er vigtigt, at Naalakkersuisut skal melde klart ud om deres linje.

- For hvis der er usikkerhed om, hvad man vil i Grønland, så risikerer vi, at vi ikke kan tiltrække den kapital, og den kompetence, der kommer med kapitalen, som vi har brug for. Og det er det, vi frygter kan sabotere vores ønsker om at få en mineindustri på benene, siger direktøren for Grønlands Erhverv, Brian Buus Pedersen.

Hverken Hans Enoksen, naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og energi Mute B. Egede som er naalakkersuisoq for råstoffer ønsker at kommentere på, hvordan de vil sikre, at projektet bliver behandlet korrekt.