Umage trio melder sig klar til at bygge lufthavne i etaper

Udenlandsk arbejdskraft er ikke en holdbar løsning for at undgå en flaskehals i byggeriet herhjemme, lyder det fra flere parter.
Foto © : KNR
Skrevet af Apollo Jeremiassen
15. september 2017 14:13

Naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede, oplyser, at en del af lufthavnsbyggerierne kan blive bygget med udenlandsk arbejdskraft for at undgå, at byggeriet bliver ekstraordinært dyrt og forsinket.

Men den løsning vækker ikke glæde hos naalakkersuisut-kollega Hans Enoksen.

Han slår fast, at grønlandsk arbejdskraft skal have førsteprioritet.

- Jeg mener bestemt, at herboende arbejdskraft skal prioriteres i dette forløb, og at tilkaldelse af udenlandske arbejdskraft kun skal ske, hvis det bliver højest nødvendigt, siger altså Naalakkersuisoq for Erhverv og Arbejdsmarked, Hans Enoksen.

Hos Fagforeningen SIK frygter man, at udmeldingen fra Aqqaluaq B. Egede kan betyde, at det grønlandske samfund ikke får den fulde effekt af lufthavnsbyggerierne.

LÆS OGSÅ Lufthavne skal bygges med udenlandske hænder

Denne frygt deler Hans Enoksen og siger:

- Det er først og fremmest min pligt som Naalakkersuisoq for erhverv at være med til at dreje projektet hen til fordel for den grønlandske befolkning, og det mener jeg ikke man kan stille spørgsmålstegn ved, siger naalakkersuisoq for erhverv og arbejdsmarked.

Naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede henviser til, at Inatsisartut må tage stilling til, hvor arbejdskraften skal komme fra.

LÆS OGSÅ Sermersooq skal bruge 103 millioner på ny lufthavnsvej

Demokraternes Randi Vestergaard Evaldsen har foreslået, at man fordeler byggeriet af lufthavnene op i flere etaper for at undgå mangel på håndværkere. Den ide støtter Aqqaluaq B. Egede.

- Det synes jeg, at er en god ide, lød det fra Egede.

Hans Enoksen melder sig også i koret, der støtter ideen om at dele byggeriet af de nye lufthavne op i flere etaper.

LÆS OGSÅ Nye lufthavne kan give dyrere flyrejser

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut selv skyld i udenlandsk løsning