Uklarhed om Naalakkersuisuts antikorruptionsplaner

S, D og A ønsker at indføre en whistleblower-ordning og en antikorruptionslov, står der i den danske version af koalitionsgrundlaget.
Formanden for den grønlandske organisation der arbejder på at forbygge korruption, undrer sig over, at politikerne tilbageholder oplysninger om landets økonomi.
25. december 2014 17:28


Foreningen for mere gennemsigtighed og mindre korruption Transparency International Greenland roser nu det nye Naalakkersuisut for sine politiske løfter. Det skriver AG.

 

Længe efterspurgt ordning

I koalitionsgrundlaget for samarbejdet mellem Siumut, Demokraterne og Atassut kan man læse, at de vil arbejde for både en ny whistleblower-ordning og en lov, der skal modarbejde korruption. En whistleblower-ordning betyder, at for eksempel en embedsmænd eller andre borgere får mulighed for beskyttelse, hvis de vil levere vigtige oplysninger til offentligheden, som kan gå ud over deres personlige og professionelle hensyn.

Det glæder formand for Transparency International Greenland, Anita Hoffer, at se forslagene på papir fra det nye Naalakkersuisut.

- Vi er glade for, at der nu sker noget på dette område, og dette er jo to fornemme tiltag, siger hun til AG.

 

Forskellig fra grønlandsk version

Men Anita Hoffer bemærker også, at der slet ikke står det samme i den danske oversættelse af koalitionsgrundlaget, som der står i den grønlandske. 

- I den grønlandske version står kun, at man vil tage lovgivningsmæssige initiativer, men uden at det specifikt fremgår, hvad der skal være gældende, siger hoffer til avisen.

Da Siumut, Demokraterne og Atassut selv fremhæver den grønlandske version af koalitionsaftalen som den gældende, er det altså fortsat uvist, om partierne vil arbejde for en whistleblower-ordning og en antikorruptionslov eller ej.