Viral video: Udsultet isbjørn stammer fra presset bestand

En video af en udsultet og tynd isbjørn fra Baffin Island i Canada har vakt stor opsigt på de sociale medier, hvor den er blevet set af millioner.
Foto © : Vilhelm Lynge Hard/KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
13. december 2017 07:01

Mange har konkluderet, at isbjørnen er offer for klimaforandringerne. Det er dog svært at sige noget entydigt om, hvorfor isbjørnen i videoen sulter. Men bjørnens bestand er udfordret, siger Verdensnaturfonden og Naturinstituttet.

- Disse isbjørne er blevet påvirket af klimaændringerne, siger afdelingschef Fernando Ugarte fra Naturinstituttet.

Hans vurdering bliver bakket op af biolog Kaare Winther Hansen fra Verdensnaturfonden, WWF.

- Der er lige kommet en ny undersøgelse af isbjørne i det her område, der viser at de taber vægt, og det er et meget vigtigt parameter for isbjørne, der skal overleve i lang tid uden føde, siger han.

LÆS OGSÅ Peberspray og gummikugler skal holde isbjørne væk

Bestanden i Baffin Bugten tæller cirka 2800 isbjørne, viser de seneste opgørelser. Usikre tal gør det svært at sige noget om, hvorvidt der er blevet flere eller færre igennem de senere år.

Men der er ingen tvivl om, at bjørnenes levevilkår er påvirket af, at der er mindre havis i Baffin Bugten, og at vinterisen bryder op flere uger tidligere, end den gjorde i 1990'erne, lyder det fra Winther Hansen.

- Vi ser nu, at isbjørnene bliver tyndere, og de bliver derfor ikke så gamle som før. Så vi vil se flere af de her tynde bjørne, siger Kaare Winther Hansen.

LÆS OGSÅ Henrik måtte skyde isbjørn 25 meter fra sit hus

Fernando Ugarte forklarer, at en del af bestanden i Baffin Bugten sandsynligvis vil flytte sig længere nordpå mod Nordgrønland og Kane Bassin i fremtiden, hvor den livsnødvendige havis stadig vil være i mange år endnu.

I dag lever der knap 400 isbjørne i det område, men det vil om 30-50 år blive en slags hovedstad for isbjørne i Arktis.

- Vi forventer faktisk, at det i fremtiden bliver i det nordligste Grønland og Canada, at der kommer til at være flest isbjørne i fremtiden, siger Ugarte.

Fernando Ugarte og Kaare Winther Hansen forklarer, at det er normalt, at isbjørne dør naturligt af sult. Men i fremtiden vil det ske oftere, og bjørnene vil være yngre, når de dør, hvis der ikke sker en drastisk ændring i levevilkårene i Baffin Bugten.

LÆS OGSÅ Stigende temperaturer er isbjørnens værste fjende