Folketingsvalg 2015 Udsigt til ny nordatlantisk gruppe i Folketinget

Demokraterne og Siumut er klar til at oprette nyt nordatlantisk samarbejde i Folketinget. Også Sambandspartiet fra Færøerne er positivt stemt, mens IA tøver.
Randi Vestergaard Evaldsen Foto © : KNR
11. juni 2015 18:01

Efter fire år uden et fasttømret samarbejde hverken mellem de fire nordatlantiske medlemmer eller de to grønlandske folketingsmeddeler af Folketinget, er der nu nye takter at spore. Både Demokraterne og Siumut mener, at der er grund til at stå tættere skuldre ved skuldre i det danske parlament.

- Jeg mener, det er nødvendigt for at synliggøre de nordatlantiske mandater i den offentlige danske debat på de områder, hvor vi kan have indflydelse, siger Randi V. Evaldsen, som stiller op til Folketinget for Demokraterne.

Partiet har en ny nordatlantisk gruppe i Folketinget som en af sine mærkesager i partiets valgprogram. Det er især inden for udenrigspolitiske emner, såsom Forsvaret og sikkerhedspolitik i Arktis, at Færøerne og Grønland bør tale med én stemme, mener Evaldsen.

Læs også Et stærkere rigsfællesskab - uden grønlandske stemmer

 

Siumut: Samarbejde i ny form

Også hos Siumut er man interesseret i en stærkere, fælles stemme. Her har den nyopstillede kandidat fra Siumut, Jens-Erik Kirkegaard, i en pressemeddelelse til de øvrige nordatlantiske partier inviteret til et nyt samarbejde - uden dog at lægge sig helt fast på formen.

- Jeg har sendt en invitation til de nordatlantiske partier til et samarbejde, hvor det er en mere tidssvarende model med Arktis i fokus, siger han og henviser til, at den tidligere gruppe havde et andet sigte, siger han til KNR.

Fra 2001 til 2009 udgjorde Siumut og Inuit Ataqatigiit sammen med det ene færøske mandat den såkaldte nordatlantiske gruppe i Folketinget. Målet var her at stå stærkere i den danske debat, bl.a. for at fremme de to landes vej mod selvstyre.

I 2009 trak daværende folketingsmedlem Lars-Emil Johansen (S) sig fra gruppen og ved seneste folketingsvalg i 2011 blev gruppen helt nedlagt. I stedet har Siumut med Doris Jakobsen knyttet sig til den danske socialdemokratiske gruppe i Folketinget, mens Johan Lund Olsen fra Inuit Ataqatigiit har lænet sig op ad SF. Men det er nødvendigt at finde sammen igen, hvis fremtiden skal se lys ud, siger Kirkegaard.

- Især tænker jeg på erhvervslivets muligheder og job i Grønland. Det må være det vigtigste at få skabt gang i økonomien, uanset om man sidder i Folketinget eller Inatsisartut.

Han tilføjer, at danske folketingsmedlemmer også er velkommen i samarbejdet. 

Hos det færøske, borgerlige Sambandsbandsparti, der altid har stået uden for den nordatlantiske gruppe i Folketinget, er Edmund Joensen ikke afvisende for et samarbejde, så længe formålet er ‘at udvikle og ikke afvikle rigsfællesskabet’, siger han til KNR.

Læs også IA tror på den Nordatlantiske Gruppe (2011)

Læs også Hvorfor Danmark, lyder spørgsmålet (2011)


IA er med - måske

Hos Inuit Ataqatigiit siger Johan Lund Olsen, at et nyt samarbejde ‘er at foretrække’, men tilføjer, at det ikke er altafgørende for partiet.

- Vi har jo bevist de seneste fire år, at vi (IA, red.) også godt kan arbejde selvstændigt og opnå stærke resultater i Folketinget, siger han. 

En kommentar, der får kritik af Randi V. Evaldsen (D), som mener, at Inuit Ataqatigiit de seneste fire år har tænkt for meget på egen partipolitik:

- Det er et bevis på, at man måske ikke arbejder for de grønlandske interesser. Det er enormt vigtigt, at vi på forhånd ikke begynder at udelukke nogen og på den måde frastøder de grønlandske interesser frem for at sidde i nogle andre grupper, siger hun til KNR.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra det færøske socialdemokrati, Javnadarflokkurin, der i dag er repræsenteret i Folketinget sammen med Sambandspartiet.